08/12/2009 20:17
(17. yüzyıl Edirne - 1732 İstanbul) Lâle Devrinin en ünlü minyatürcüsü. Asıl adı Abdülcelil'dir. Levni, eserlerinde döneminin yaşam biçimini işlemiştir. Minyatürlerinde geleneksel kalıplara bağlı kalsa da, perspektif kullanmak, portrelerine modellerin kişisel özelliklerini katmak, figürlere kıvraklık kazandırmak ve kompozisyonu tüm resim yüzeyine yaymak gibi yenilikleri de minyatür sanatına kazandırmıştır. 1710-1720 yılları arasında yaptığı farklı pozlarda canlandırılmış çoğu kadın ve erkek figürlerinden oluşan minyatürleri, sanatsal değerlerinin yanı sıra, dönemin yaşam biçimini ve giysilerini betimleme açısından ayrı bir öneme sahiptir.

Birinci Osman'dan III. Ahmet'e kadar tüm Osmanlı padişahlarının portrelerinin yer aldığı Silsilename'deki 45 portreden 43'ü Levni'nin imzasını taşır. III. Ahmet'in şehzadelerinin sünnet düğününü konu eden Şair Seyyid Vehbi'nin Surname adlı eserindeki 137 adet minyatür de yine Levni'ye aittir.

Levni'nin minyatür ressamlığının yanı sıra âşıklık yönü de vardır. Atasözlerini nazma geçirerek oluşturduğu "Atasözleri" bu türün güzel örneklerindendir.

Sonraki
Sonraki Konu:
Levrek

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu