Alm. Benediktenkraut (n), Fr. Chardon (m) benit, İng. Blessed Thistle. Familyası: Bileşikgiller (Compositae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Bütün Anadolu’da yetişmektedir. 50 cm boylarında, sarı çiçekli, tüylü, bir yıllık otsu bir bitki. Bitkinin gövdesindeki yapraklar sapsız, kenarları dişli ve dikenli, damarları belirgin, beyaz, yumuşak ve soluk yeşil renktedir. Şevketotu, Bostanotu gibi isimlerle de bilinir.

Kullanıldığı yerler: Bitki, tanen, acı maddeler ve uçucu yağ ihtivâ eder. İdrar arttırıcı, yatıştırıcı, tansiyon ve ateş düşürücü, iştah açıcıdır. Bitkinin çiçekli dallarından yapılan çay (% 5’lik) günde 1-2 bardak içilebilir.

Önceki
Önceki Konu:
Elba
Sonraki
Sonraki Konu:
Hançer

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu