Bir Amerikalı işadamı ile Japon meslektaşı orman içerisindeki bir otelde düzenlenen 'Etkin Yönetim Teknikleri' seminerinin arasında ormanda dolaşıyorlardı. Duydukları vahşi bir sesle her ikisi de irkildi. Dönüp arkalarına baktıklarında aç bir aslanın üzerlerine doğru koşmaya başladığını gördüler. Her ikisi de hızla oradan kaçmaya başladı. Kaçarken Japon aniden durdu ve yere oturarak çantasından bir şeyler çıkarmaya başladı. Bu sırada Amerikalı yaklaşık 20 metre kadar fark yapmıştı. Japonun ne yaptığını merak eden Amerikalı geriye dönüp baktığında gözlerine inanamadı. Japon işadamı, aç aslanın hızla üzerine yaklaşmasına rağmen, çantasından spor ayakkabılarını çıkarıp giyiyordu. Amerikalı 'O spor ayakkabılarını giyerek aç bir aslandan daha hızlı koşabileceğini mi sanıyorsun?' diye bağırarak kaçmaya devam etti. Spor ayakkabılarını giymeyi tamamlayan Japon ok gibi yerinden fırlayarak Amerikalıyı önce yakaladı, sonra da geçti. Amerikalı iş ayakkabılarıyla koşarken Japon spor ayakkabılarıyla koştuğu için Amerikalıya fark atmaya başlamıştı. Amerikalının gerilerde kaldığını ve aslana yem olmak üzere olduğunu gören Japon Amerikalıya cevabını verdi 'Evet ben bu spor ayakkabılarımla aç bir aslandan daha hızlı koşamayabilirim ama senden daha hızlı koşarım.'

Bu öykünün bize mesajı nedir? Bundan ne gibi dersler çıkarabiliriz? Çıkarılabilecek derslerden birincisi 'asla bir Japona güvenerek tehlikeli ormanlarda dolaşma!'. İkincisi kritik anlarda yapılan kritik 'yatırım gibi davranışlar' uzun vadede çok büyük etkiler oluşturur. Üçüncüsü ise olumlu yöndeki fark (avantaj) farklılığı yaratır. Önde olmak için önce bizi öne geçirecek farklara sahip olmamız gerekir.

Bir seminerimde üniversite adayı olduğunu söyleyen katılımcı'Bütün arkadaşlarım Tarih, Türkçe, Matematik çalışırken benim burada öğrenmeyi öğrenme seminerine katılmam ne kadar doğru?' diye sordu. Ona yukarıdaki hikayeyi anlattıktan sonra 'Emin ol, doğru olanı yapıyorsun. Rakiplerin Tarih, Türkçe, Matematik çalışırken sen öğrenmeyi öğreniyorsun. Bir fark yaratıyorsun. Öğrenmeyi öğrenme sınav maratonunda spor ayakkabılarını giyerek koşmak gibidir' dedim. Şimdi bu genç istediği bölümde okuyor.Rakiplerinizin ders çalıştığı ya da çalışmaya çalıştığı şu zamanda siz başarılı öğrenmenin stratejileriyle ilgileniyorsunuz. Siz taşı doğru yere, havuzun ortasına atıyorsunuz. Rakipleriniz sizden daha büyük taş atsa da taşı suyun kenarına attığı için istediği büyüklükte halka oluşturamayacaktır. İşte öğrenmeyi öğrenmenizin bir nedeni de bu; gerçek bir avantaj sahibi olmak.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: