08/12/2009 20:19
1942 yılında doğan Sonat,'Mrs. Puffin','Kralın Kısrağı','Vatan Yahut Silistre','Ezilenler', 'Anneme Koca Arıyorum' gibi tiyatro oyunlarında başroller oynadı. 1973 yılında sinemaya ağırlık veren Sonat, 50'den fazlası başrol olmak üzere 100'den fazla filmde rol aldı. 1974 yılında 'Sokaklardan Bir Kız' adlı filmle Antalya Altın Portakal'dan ödülle döndü.

Sanatçının oynadığı filmlerden bazıları şöyle: Kuklalar, Koca Dünya, Hasret, Kanlı Deniz, Asiye Nasıl Kurtulur, Ömer Hayyam, Sürgün. 24 Şubat 2007 tarihinde vefat etti.

- - - - - - - -

Farklı bir kaynaktan derlenen biyografisi:

1941 yılında Samsun'da doğdu. İlkokuldan sonra Ankara Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü'ne girdi. Kuleli Askeri Lisesi ve Kara Harp Okulu'nu bitirdikten sonra üsteğmen olarak görev yaptığı ordudan 1969 yılında ayrıldı ve tiyatroya geçti. Lale Oraloğlu tiyatrosunda sanat yaşamına başladı.

Sonat 24 Şubat 2007'de uzun süredir akciğer kanseri tedavisi gördüğü İstanbul GATA'da yaşamını yitirdi.



Filmografi

Memleket Hikayeleri - Ahçik 2006

Gizli Tünel 2006

Paydos 2004

Alacakaranlık- 2003

Kurşun Yarası-Kaptan Yorgo 2003

Gülbeyaz-Ali Kaptan 2002

Sultan-Selim 2001

Güz Gülleri- 2001

Şampiyon-1999

Bize Ne Oldu Bekir 1999

Güzel Günler 1998

Sibel 1998

Aynalı Tahir-Mehmet 1998

Geceler-Mafya Babası 1996

Kader 1995

Garip Bir Kolleksiyoncu Beşir 1994

Geçmişin İzleri 1994

Üç Kişilik Dünya 1993

Uyanış / Davud-i Tai Hz. Davud-i Tai Hz. 1993

İftira / Hasan Sezai Hz. Hasan Sezai 1993

Abdulkadir-i Geylani Hz. / Batmayan Güneş Abdülkadir Geylani 1993

Sürgün Ali Osman 1992

Bir Kadın 1991

Çiçekler Açmak İster 1990

Sabah Olmasın 1990

Yuva Münir 1990

Hep Ezildim 1989

Gece Dansı Tutsakları 1988

Su Gibi Berrak 1988

Belene 1987

Cennet Gözlüm 1987

Sefiller 1987

Kanun Gücü 1979

Uyanış 1978

Şahit 1978

Benim Altı Sevgilim Ayhan 1977

Onu Kötü Vurdular 1977

Ölmeyen Şarkı Kenan 1977

Baskın 1977

İntikam Meleği / Kadın Hamlet 1976

Beş Dakikada Beşiktaş 1976

Tavşan Kızlar 1976

Arabacının Aşkı Zühtü 1976

Kuklalar 1976

Sürgün 1976

Hayatın Gerçek Tadı 1976

Tamam Mı Devam Mı 1975

Delicesine 1975

Ye Kürküm Ye 1975

Islak Dudaklar 1975

Panik 1975

Sevişmek Bir Dakika 1975

Yaşamak Daha Zor 1975

Hasret 1974

Sezercik Küçük Mücahit Murat 1974

Kardeş 1974

Kardeşim 1974

Sokaklardan Bir Kız 1974

Evet Mi Hayır Mı 1974

Çay ve Sempati Kardeşim 1974

Mağlup Edilemeyenler 1974

Aman Ne Gırgır 1974

Gecelerin Ötesi / İster Darıl İster Sarıl 1974

Şehitler 1974

Kanlı Deniz Aziz 1974

Tanrım Beni Baştan Yarat 1974

Mahpus 1973

Yalancı / Çok Yalnızım 1973

Asiye Nasıl Kurtulur 1973

Rabia / İlk Kadın Evliya 1973

Ömer Hayyam 1973

Izdırap 1973

Sevda Yolu 1973

Hazreti Ömer Hz. Ömer 1973

Sazlık Ali Reis 1973

Süper Adam Kadınlar Arasında 1972

Aşkların En Güzeli 1972

Hazreti İbrahim 1972

Asi Kalpler 1972

Ölüm Bebekleri 1972

Ah Koca Dünya 1972

Aşka Selam Kavgaya Devam 1972

Kanlı Öç 1972

Ölümle Sevişenler 1972

Süpermen Geliyor 1972

Ekmekçi Kadın Kenan 1972

Bir Kadın Tuzağı 1971

Ana Gibi Yar Olmaz 1970

Önceki
Önceki Konu:
Hamza Rüstem

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi