Alman fizikçisi. 27 Mart 1845 senesinde Prusya’nın Lennep şehrinde doğdu. 10 Şubat 1923 senesinde Münih’te öldü. Zürih Üniversitesinde fizik doktorasını bitirdikten sonra Würzburg Üniversitesinde asistanlığa başladı. Öğretim görevlisi olarak Hohenheim, Strasburg, Giessen ve Würzburg üniversitelerinde profesör ünvânını alarak çalıştı.

Röntgen 1895’te havası kısmen boşaltılmış bir cam tüpten (katot ışınlı lambâ) elektrik akımının geçişini incelerken, tüp çalıştığı sırada tüpün yakınında bulunan bir baryum platinasiyanur parçasının ışıldadığını gözledi. Bunun sonucunda da, katod ışınlarının cama çarpmasıyla ortaya çıkan ve o güne kadar bilinmeyen bir ışının, kimyâsal maddede meydana getirdiği flüorışıma olduğu tezini geliştirdi. Işın; kâğıt, tahta, alüminyum gibi maddelerden geçebiliyor ve fotoğraf levhasını etkileyebiliyordu. Bu ışınların yanısıra ve kırılma gibi ışığa has özellikler göstermediği düşüncesiyle, ışınların, ışıkla bir ilişkisinin olmadığı sonucuna varıldı. Röntgen, ne olduğunu tam olarak anlayamadığı için bu ışınlara X ışınları adını verdi. Bugün bu ışınlara Röntgen ışınları da denilmektedir.

Bu buluşundan sonra İngiltere Kraliyet Cemiyeti tarafından 1896’da Rumford Madalyası ile; Columbia Üniversitesi tarafından 1900’de Barnard Madalyası ile ve 1901 senesinde Nobel Mükâfâtı ile mükâfatlandırıldı. Röntgen, yazdığı Annalen der Physik und Chemie kitabında yaptığı sayısız deneylerin sonuçlarını anlatmaktadır. (Bkz. Röntgen Işınları)

Önceki
Önceki Konu:
Çorlulu Ali Paşa
Sonraki
Sonraki Konu:
Kılcallık Olayı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu