08/12/2009 20:17
(1712 Cenevre, İsviçre - 1778 Ermenonville, Fransa) Fransız müzisyen, yazar, düşünür ve siyaset kuramcısı. Jean Jacques Rousseau, 1712'de İsviçre'nin Cenevre kentinde doğdu. Yoksul bir ailenin çocuğu olduğu için iyi bir eğitim alamadı; ancak çok sayıda kitap okuyarak kendini yetiştirdi. Zengin bir kadının yardımıyla müzik eğitimi aldı ve besteler yapmaya başladı. Daha sonra aydınlanma düşüncesinin önemli isimlerinden Diderot ile tanıştı. Aydınlanma Çağının en önemli yapıtlarından biri olan "Encyclopêdia"nın yazar kadrosuna katıldı. Akıcı dili, keskin yorumlarıyla kısa sürede ön plâna çıktı.

Jean Jacques Rousseau, siyaset kuramı üzerine yazdığı "Toplum Sözleşmesi" adlı kitabı ile büyük ün kazandı. Düşünceleriyle aydınlanma hareketini ve Fransız Devrimini önemli ölçüde etkiledi. Rousseau'ya göre insan doğada tek başına yaşadığı dönemde, özü itibariyle iyiydi; ancak toplumsal yaşam başladıktan sonra insanın olumlu özellikleri yok oldu.

İnsanı kötülüğe yönlendiren temel etmen, toplumsal yaşamdır; çünkü kötülüğün temelinde kıskançlık, rekabet, toplumun diğer üyeleriyle yarışma ve zenginleşme hırsı yatar. Bu olumsuz durumun önüne geçmek için, kişisel çıkarların yerine, toplumun genel çıkarlarını ön plâna koyan bir toplumsal sözleşme yapılmalıdır. Bu nedenle toplumu oluşturan bireyler, toplumsal çıkarları kendi çıkarlarının önüne getirerek hak ve özgürlüklerini yönetime devretmelidir. Böyle bir toplumda insan yeniden doğal durumundaki barışçıl ve özgür durumuna geri dönebilir. Rousseau, yalnızca siyasetle ilgilenmemiş, edebiyat eserleri de vermiştir. Bunlar içerisinde önemlileri "Julie" ve "Emile"dir. Bu iki romanında Rousseau ileri sürdüğü toplum yapısını savunmuştur. "İtiraflar" adlı eserinde, tüm yaşamını en gizli ayrıntılarına kadar anlatan Jean Jacques Rousseau, 1778'de Fransa'da öldü.

Önceki
Önceki Konu:
Rolland, Romaın
Sonraki
Sonraki Konu:
Saba, Ziya Osman

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: