08/12/2009 20:19
1963’de Erzurum’un Aşkale’ye bağlı Ortabahçe köyünde doğan şair Şaban ABAK, ilkokulu Horasan’ın Hasanbey köyünde, ortaöğrenimini Erzurum Lisesi ve Kandilli Lisesi’nde tamamladı. 1982’de başladığı Ankara Hukuk Fakültesi’ndeki eğitimini 1986’da yarım bırakarak İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, Rd-Tv-Sinema bölümünü bitirdi. (1991)

İlk yazı ve şiirlerini lise yıllarında Erzurum gazetelerinden Hürsöz, Aziziye ve Doğu Ekspres’te yayımladı. 1983’ten itibaren şiir ve edebiyat yazılarını Töre, İkindiyazıları, Albatros, Kayıtlar, Mavera, Dergâh, Yalnızardıç, Yediiklim, Hece, Şehrengiz, Kılavuz ve Kaşgar gibi edebiyat ve kültür dergileriyle, Zaman, Yeni Şafak ve Selam gazetelerinde sürdürdü.

1981’de Türkiye Diyanet Vakfı Şiir yarışmasında ve 1986’da Eskişehir Yunus Emre Şiir Ödülü’nde birincilik ödüllerini aldı.

İlk şiir kitabı Bağdat’tan Dönen Şiirler, 1990’da Yediiklim Yayınları ve 1999’da ikinci kere Kırkambar Yayınları tarafından basıldı. Arkadaşı şair Hüseyin Atlansoy’la birlikte hazırladıkları Güldeste, bir genç şairler antolojisidir ve Beyan Yayınları’nca 1991’de okura sunulmuştur. Daha çok türkü metinleri üzerine yazdığı denemelerini Karpuz Kestim Yiyen Yok adıyla yayımladı. (Kaknüs Yay. 2004) Malcolm X ve İşport/Acılar adlı iki radyofonik oyunu da bulunan Şaban Abak’ın yayımlanmamış başka oyun ve senaryoları ile basıma hazır şiir ve deneme kitapları bulunuyor.

Şiirlerinde coşkun bir ses ve ironik bir içlenme dikkat çeker. Ahmet Kabaklı, Abak'ı "Türk Edebiyatı-4" adlı eserinde Sezai Karakoç'un öncülüğünü yaptığı Diriliş Akımı'nın genç mensuplarından sayar.

Çalışma hayatına 1987’de Mavera dergisinde yazı işleri müdürü olarak başlayan Abak, on yıl gazetecilik ve yayıncılık alanında çalıştı, öğretmenlik ve sendikacılık yaptı. Evli ve dört çocuk babasıdır.

Halen Eğitim-Bir-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu ve Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu üyesidir.

abaksaban@hotmail.com

Önceki
Önceki Konu:
Ülkü Ayvaz
Sonraki
Sonraki Konu:
Zeki Sezer

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu