27/01/2014 23:00
Alm. Kohlenhydrate, Fr. Hydrate de carbon, İng. Carbohydrate. Canlıların bünyesinde bulunan, karbon, hidrojen ve oksijenden meydana gelmiş bileşikler. Bunlara glüsit veya karbonhidratlar ismi de verilir. Çeşitli gruplandırma şekilleri vardır. Meselâ bir gruplandırma şekli, bileşiklerin bünyesinde bulunan aldehid veya keto grubuna göre sınıflandırılmadır. Aldehid grubu bulunduranlara aldozlar, keto grubu bulunduranlara ketozlar denir.

Diğer sınıflandırma türü de, monosakkaritler, disakkaritler ve polisakkaritler şeklindedir. Bu sınıflandırmalar çok çeşitli ve bâzıları da eş mânâlıdır. (Bkz. Karbonhidratlar)

Önceki
Önceki Konu:
Malonik Asit
Sonraki
Sonraki Konu:
Etiyole

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu