26/09/2013 14:00
Alm. Salizylsäure (f), Fr. Acide Salicylique, İng. Salicylic acid. Formülü C7H6O3 olan ortohidroksibenzoik asidin yaygın ismi. Salisilik asit 155°C’de eriyen, soğuk suda az, sıcak suda çok çözünen beyaz bir katıdır. Tabiatta birçok bitkide serbest olarak veya metil esteri şeklinde bulunur. Sentetik olarak ilk defâ 1838’de Piria tarafından salisil aldehitin yükseltgenmesiyle elde edildi.

Salisilik asit, bilhassa ilaç sanâyiinde, parfümeri ve boyarmadde sanâyiinde ara madde olarak kullanılır. Salisilik asidin metalik tuzları veya alkil esterleri salisilat olarak bilinir ve önemli kimyasal ürünlerdir. Meselâ çok yaygın olarak kullanılan aspirin (asetil salisilik), salisilik asidin aset esteridir (Bkz. Aspirin). Sodyum salisilat tıpta, romatizma tedâvisinde, ağrı kesici ve antiseptik olarak; sanâyide boya üretiminde ve koruyucu (çürümeyi önleyici) olarak kullanılır. Metil salisilat keklik üzümü yağında çok bulunan bir bileşik olup ilâç ve tatlandırıcı olarak kullanılır. Fenil salisilat (salol) yine bir salisik asit türevi olup güneş yağı kremlerinde ve barsakta çözünen hapların üretiminde kullanılır.

Önceki
Önceki Konu:
Triyak
Sonraki
Sonraki Konu:
Eşkinci

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: