Sigaranın zararlarından daha önce bahsetmiştik. Bu makalemizde de sigaranın bebek sağlığına ve anne sütüne olan etkisinden bahsedeceğiz. Günümüzde pek çok emziren anne sigara içiyor. Hatta tiryakilik o kadar baskın ki, hamilelik döneminde bile sigara kullananlar var. Hâl böyle olunca pasif içici olarak adlandırdığımız kişiler, özellikle de bebekler ve çocuklar sürekli sigara dumanına maruz kaldığı için bir takım hastalıklara yakalanıyor.

Bebeğin sağlığı için annenin sigara içmesi doktorlarca tavsiye edilmeyen bir davranış olsa da, anne sütünü kesmek de doğru değil. Çünkü anne sütünün yerini hiçbir mama veya besin tutamaz. Bu noktada üzerinde durulması gereken önemli iki husus var. Birincisi, anne sütü ile bebeğin aldığı nikotin miktarıdır. Diğeri ise, annenin sigara içtiği ortamda bebeğin bulunması yani pasif içici olmasıdır.

Sigara içilen ortamda bulunan bebeklerde bronşit, zatürre ve astım gibi hastalıklar, hatta ani bebek ölümü sendromu görülür. Günde 20'den fazla sigara içen annenin süt hormon düzeyinde azalma yaşanacağından sütünde de azalma görülür. Aynı zamanda anne sütünden bebeğe geçen nikotin, bebekte kusma, bulantı, karın ağrısı ve ishale neden olabilir.

Annesi sigara içen bebeklerin daha gazlı olduğu ve daha fazla ağladıkları araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur. Kendinizin ve bebeğinizin sağlığını korumak için sigarayı bırakmak en doğru yoldur. Bırakamıyorum diyorsanız en azından şunları yapmanızda fayda var;

Emzirmeden önce veya emzirme anında sigara içmeyin
Günlük içtiğiniz sigara sayısını azaltın
Bebeğin bulunduğu ortamda sigara içmeyin, içirmeyin
Sigara içtiğiniz ortamı sürekli havalandırın
Nikotin miktarı düşük sigaraları tercih edin

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu