08/12/2009 20:17
Doğu Anadolu bölgesi ile Güneydoğu Anadolu bölgesi arasında yer alır. Yüz ölçümü 5862 km2, nüfusu 263 676 kişi (2000), il plâka kodu 56'dır. İlçeleri; Merkez, Aydınlar, Baykan, Eruh, Kurtalan, Pervari ve Şirvan'dır.

Akarsu vadileriyle derin biçimde parçalanmış topraklardan oluşur. Başlıca dağları Güneydoğu Torosları'dır. Siirt topraklarında bulunan ırmakların tümü Dicle Irmağına karışır. Bu ırmağa katılan en önemli akarsuları, Botan Çayı ve Garzan Çayı'dır. Botan Çayı'nın taşıdığı su miktarı Türkiye'de bulunan birçok akarsudan daha fazladır. Siirt, karasal iklim özelliği gösterir. Yazlar kurak ve sıcak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Orman varlığı açısından ülkenin en yoksul illerinden birisidir. Dağlık alanların bazı kesimlerinde meşe topluluklarına rastlanır. Doğal bitki örtüsü bozkırdır (step).

Daha önceleri Batman ve Şırnak illeri Siirt ilinin ilçeleriydi. O dönemlerde en önemli geçim kaynağı sanayiyken, bu illerin ayrılmasıyla tarım olmuştur. Hayvancılık önemli bir gelir kaynağıdır. En çok yetiştirilen hayvanlar koyun ve Ankara keçisidir. Ayrıca arıcılık da önemli bir gelir kaynağıdır. Siirt ilinde yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, buğday, arpa, mercimek ve üzümdür. GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) kapsamında olan sulama tesislerinin tamamlanmasından sonra tarımsal üretimin artması beklenmektedir.

Türkiye'nin en önemli ham petrol yatakları Batman ve Siirt'tedir. Buna karşın, sanayi gelişmemiştir. Tarıma dayalı sanayi de yoktur. Türkiye'nin en yoksul illerinden birisidir.

Önceki
Önceki Konu:
Seyhan Irmağı
Sonraki
Sonraki Konu:
Singapur

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: