08/12/2009 20:17
Batı Karadeniz bölümünde yer alan il. Anadolu'nun en kuzey noktasıdır. Yüz ölçümü 5862 km2, nüfusu 225 574 (2000) kişi, il plâka kodu 57'dir. İlçeleri, Merkez, Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü ve Türkeli'dir.

Sinop ili engebeli bir yapıya sahiptir. En önemli dağları İsfendiyar (Küre) Dağları'dır. Bu dağlık alanlarda Kızılırmak ile Gökırmak vadileri bulunur. Sinop ilinde doğan suların büyük bir kısmı doğrudan Karadeniz'e dökülür. En önemli akarsuları Gökırmak, Kanlıdere, Karasu ve Ayancık ırmaklarıdır. İlde birçoğu sazlık ve bataklıktan oluşan birçok göl vardır. En önemlileri, Sülük Gölü ve Sarıkum Gölü'dür. Sinop ilinde alçak düzlükler çok azdır. En önemli ovası Boyabat Ovası'dır.

Kıyıları, orta şerit dışında oldukça düzdür. Orta kesim Karadeniz'e doğru küt bir biçimde uzanır. Bu çıkıntı Sinop Yarımadası olarak adlandırılır. Sinop Yarımadası'nın en uç kısmı olan İnceburun, Anadolu'nun en kuzey noktasıdır. İl topraklarında Karadeniz iklimi egemendir. Doğal bitki örtüsü açısından Türkiye'nin en zengin bölgelerinden biridir. Dağlık alanların alçak kesimlerinde, gürgen, meşe ve kayın ağaçları vardır. Yüksek kesimlere çıkıldıkça kara ve sarı çam ormanları daha çok yer kaplar. Bu ormanlarda, çakal, yaban domuzu, sansar, sincap, ayı ve kurt gibi birçok yabani hayvan yaşamaktadır. İl halkının büyük bir kısmı kırsal kesimde yaşar. Ekonomi tarım ve ormancılığa dayanır. Tarım, il topraklarının küçük bir bölümünde yapılır. Yetiştirilen en önemli ürünler, buğday, mısır, şeker pancarı, patates, arpa, pirinç ve domatestir. Ovalık kesimlerinde sığır, manda ve koyun yetiştirilir. Kıyı bölgelerinde halk balıkçılıkla uğraşır.

Sanayisi gelişmemiştir. Başlıca sanayi kuruluşları, dokuma, cam, tuğla ve kiremit fabrikalarıdır. Yer altı kaynakları açısından oldukça yoksul bir ildir. Bazı yataklardan çıkarılan kumlar, cam üretiminde kullanılır. Tarihi boyunca çok önemli liman ve balıkçı kenti olan Sinop, birçok uygarlıkları barındırmıştır. Tarihi bir yapı olan Sinop Kalesi, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde ceza evi olarak kullanılmıştır.

İLGİ ÇEKİCİ YERLER:

Akliman, Gazi, Ayancık, Çamlık, Bürnük, Kustepe ve Türkeli Çamlık Orman İçi Dinlenme Yerleri, Karagöl Kumluğu ve Bahçeler Plâjı, Balatlar Kilisesi, Sinop ve Boyabat kaleleri, Muineddin Süleyman Pervane (Alâeddin) Medresesi, Alâeddin, Saray, Cezayirli Ali Paşa, Meydankapı, Kefevi, Cumaköy ve Yazıköy camileri, Fethi Baba Mescidi ve Akmescid, Durak Han, Seyyid Bilâl, Gazi Çelebi, İsfendiyaroğulları, Sultan Hatun ve Hatunlar türbeleri, Aslan Çeşmesi, 1853 Sinop Deniz Savaşı Şehitliği, Sinop Müzesi.

Önceki
Önceki Konu:
Singapur
Sonraki
Sonraki Konu:
Sıtma

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu