08/12/2009 20:18
1948 yılında İstanbul’da doğdu. Ses dergisinin yarışmasında birinci seçilerek

sinemaya girdi (1971). Solan Bir Yaprak Gibi filmiyle oyunculuğa başladı.

Önemli filmleri: Maden (1978), Kanal (1978), Sürü (1978), Yol (1981), Pehlivan

(1984), Kan (1985), Derman (1983), Ses (1986).

- - - - - - - -

Farklı bir kaynaktan derlenen biyografisi:

13 Aralık 1949 İstanbul doğumlu sinema oyuncusudur. Gercek Adı Tarık Tahsin Üregül'dür. Ses Dergisi'nin yarışmasında birinci seçilerek sinemaya girdi.

Yıldız Teknik Üniversitesi, Makina Mühendisliği ve Gazetecilik Enstitüsünden mezun oldu. Babası emekli albaydır.

2002 yılında "Anne kafamda bit var" isimli bir kitap çıkarmıştır. 1991 yılında daha önceleri kendisininde okuduğu Taş Özel İlkokulu'nu yap işlet devret sistemi ile alarak Özel Taş Koleji'ni kurdu.

Eğitim konusunda da diğer işlerinde olduğu gibi başarılı oldu. Aziz Nesin'in vefatından sonra görevini devir alan oğlu Ali Esin'den vakıf başkanlığını devir aldı.

Sinemacılığın kötü gittiği 1975-1980'li yıllarda ticari taksi alarak kiralama sistemi ile ticarete devam edip pornografik filmlerde yer almamayı tercih etti.

Yazları fırsat bulduğunda Bodrum Akyarlar'da manço kulüp yanında taştan bir Rum evini restore edip dostlarını da ağırladığı bir yazlık haline getirdi.

Filmografi

Vizontele Tuuba (film) (2003)

Gülüm (film) (2002)

Meşrutiyet - Abdülhamit Düşerken (film) (2002)

Hayal Kurma Dersleri (film) (2000)

Eylül Fırtınası (1999)

Mektup (film) (1996)

Aşk Üzerine Söylenmemiş Herşey-Hep Aynı (film) (1995)

Çözülmeler (film) (1993)

Yolcu (film) (1993)

Devlerin Ölümü (film) (1991)

Uzun ince Bir Yol (film) (1991)

Bir Kadın Düşmanı (film) (1991)

Bir Küçük Bulut (film) (1990)

Karartma Geceleri (film) (1990)

Berdel (film) (1990)

Üçüncü Göz (film) (1989)

Dönüş (film) (1988)

Yağmur Kaçakları (film) (1987)

Kızımın Kanı (film) (1987)

Ses (film) (1986)

Adem ile Havva (film) (1986)

Kıskıvrak (film) (1986)

Acı Dünyalar (film) (1986)

Beyoğlu`nun Arka Yakası (film) (1986)

Bir Avuç Cennet (film) (1985)

Tele Kızlar (film) (1985)

Paramparça (film) (1985)

Kan (film) (1985)

Damga (film) (1984)

Alev Alev (film) (1984)

Yosma (film) (1984)

Pehlivan (film) (1984)

Beyaz Ölüm (film) (1983)

Gecenin Sonu (film) (1983)

Derman (film) (1983)

Çocuklar Çiçektir (film) (1983)

Arkadaşım (film) (1982)

Yol (film) (1982)

Kaçak (film) (1982)

Delikan (film) (1981)

Herhangi Bir Kadın (film) (1981)

Adak (film) (1980)

Sürü (film) (1978)

Seninle Son Defa (film) (1978)

Maden (film) (1978)

Kanal (film) (1978)

Lekeli Melek (film) (1978)

Bizim Kız (film) (1977)

Baraj (film) (1977)

Nehir (film) (1977)

Sevgili Dayım (film) (1977)

Şeref Sözü (film) (1977)

Aşk Dediğin Laf Değildir (film) (1976)

Öyle Olsun (film) (1976)

Kader Bağlayınca (film) (1976)

Gece Kuşu Zehra (film) (1975)

Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (film) (1975)

Ateş Böceği (film) (1975)

Merhaba (Bizim Aile) (film) (1975)

Delisin (film) (1975)

Evcilik Oyunu (film) (1975)

Ah Nerede (film) (1975)

Çapkın Hırsız (film) (1975)

Mavi boncuk (1974)

Hababam Sınıfı (film) (1974)

Memleketim (film) (1974)

Mahçup Delikanlı (film) (1974)

Esir Hayat (film) (1974)

Kanlı Deniz (film) (1974)

Boşver Arkadaş (film) (1974)

Yaz Bekarı (film) (1974)

Oh Olsun (film) (1973)

Canım Kardeşim (film) (1973)

Yalancı Yarim (film) (1973)

Umut Dünyası (film) (1973)

Bebek Yüzlü (film) (1973)

Yeryüzünde Bir Melek (film) (1973)

Üç Sevgili (film) (1972)

Tatlı Dillim (film) (1972)

Sev Kardeşim (film) (1972)

Para (film) (1972)

Azat Kuşu (film) (1972)

Suçlu (film) (1972)

Sisli Hatıralar (film) (1972)

Aşkların En Güzeli (film) (1972)

Feryat (film) (1972)

Kaderimin Oyunu (film) (1972)

Melek mi, Şeytan mı? (film) (1971)

Beyoğlu Güzeli (film) (1971)

Vefasız (film) (1971)

Emine (film) (1971)

Solan Bir Yaprak Gibi (film) (1971)

Ödüllerinden Bazıları

1973: 10. Antalya Altın Portakal Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu, Suçlu

1978: 14. Antalya Altın Portakal Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu, Maden

1984: 21. Antalya Altın Portakal Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu, Pehlivan

1989: 26. Antalya Altın Portakal Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu, Üçüncü Göz

1990: 27. Antalya Altın Portakal Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu, Karartma Geceleri

1992: 6. Adana Altın Koza Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu, Karartma Geceleri

1996: 33. Antalya Altın Portakal Film Festivali - Yaşam Boyu Onur Ödülü

2003: 40. Antalya Altın Portakal Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu, Gülüm

Önceki
Önceki Konu:
Tunç Okan
Sonraki
Sonraki Konu:
Tanju Gürsu

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi