08/12/2009 20:17
Tedai demek fikirlerin daha doğrusu ruhi hallerin teselsülü, iştirakı, yekdiğerini celb ve davet etmesi demektir.Teefekkür esnasında böyledir.Tefekkürde biz zihnimize hakimiz, onu sevk ve iadare ediyoruz.Mesela muayyen bir mevzu hakkında bir tahrir vazifesi yapacağız. Bulacağımız fikirler mutlaka tedaini konuları takip eder. Hatta en garipve menbaı en fazla bilinmez zannolunan yeni fikirler bile evvelki fikirlerimizin mahsulü, onların telkin ve tedaisi eseridir .Herkesin tedaisi ruhi sermayelerine kendisinde birikmiş muhtelif hayallerin nevine göre oluyor.

Tedai Kanunları:1)Sathi mebdeler . 2) Mantıki mebdeler.

Sathi mebdeler: 1) Mekanda yakınlık 2) Zamanda yakınlık 3)Benzeyiş 4) Tezat.

Mantıki mebdeler: 1)Eser, müessir 2) Sebep 3) Hadise 4) Vasıta ve netice.

Tedainin tesir ve ehemmiyeti:Bizim düşünmemimizin tarzını, hissetmemizin şeklini ,tedailerimiz tayin ediyor.

ÇOÇUKLARDA TEDAİ VE TERBİYE: Hafızanın ameli kıymeti zihnin terakkisi hatıralar arasındaki tedailerin keyfiyet ve kemiyetine merbuttur.

1) Faidesiz ve bilhassa muzır tedailer teşkil etmekten ihtiraz ediniz.2) Çocuklarda mümkün olduğu kadar mantıki tedailer tesis etmeye çalışınız.3) Çocuklarda benzeyiş terakiyle tedar yapmak itikadına dikkat ediniz.4) Çocukların tezat terakiyle tedai yapmalarına ve her fikir ve tahiri makusile birlikte öğrenmelerine itina ediniz .5) Fiiller ve hareketler ile onların ahlaki neticeleri arasında tedai ve münasebet tesis ediniz. Çocukların bir suç işleyip işlemediğini öğrenmek için tedaiden yararlanılır.

Önceki
Önceki Konu:
Muhayyile
Sonraki
Sonraki Konu:
Hafıza

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu