Alm. Gesellschaft der Türkischen Industrieller Und Arbeitgeber, Fr. Association des Industriels Turcs et des Hommes d’Affaires, İng. Turkish Industrialists’ and Businessmen’s Association. Türk sanâyici ve işadamlarının 1971 senesinde İstanbul’da kurdukları dernek.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine (TOBB) alternatif olarak, büyük sanâyici ve işadamları arasında hükûmet kararları üzerinde daha etkili olmak, ortak çıkarlarını koordineli bir biçimde savunmak gâyesiyle ortaya çıkan TÜSİAD 1971 senesinde kuruldu. 12 Mart 1971 askerî müdâhalesi öncesinde sendikal çalışmaların ve sol eğilimli partilerin ağırlığının artışı bu derneğin kuruluşunda etkili oldu. Askerî müdâhaleyi tâkip eden günlerde bir araya gelen sanâyici ve işadamları dernek kuruluş hazırlıklarını tamamladılar. Vehbi Koç, Osman Boyner, Nejat F. Eczacıbaşı, Feyyaz Berker’in de aralarında bulunduğu 12 işadamı 2 Nisan 1971’de, Kurucular protokolünü imzâladılar. 20 Mayıs 1971’de bakanlar kurulu kararıyla resmen kurulan TÜSİAD faaliyetlerine başladı. Derneğin ilk yönetim kurulu başkanlığına Feyyaz Berker seçildi. Feyyaz Berker’in 1979’a kadar sürdürdüğü bu vazifeye daha sonra sırasıyla; Ali Koçman (1980-84), Şahap Kocatopçu (1985), Sakıp Sabancı (1986), Ömer Dinçkök (1987-1988), Cem Boyner (1989-1990), Bülent Eczacıbaşı (1991-1992) ve Halis Komili (1993) seçildiler. Tabiî ve genel kurulca seçilen üyelerden teşekkül eden Yüksek İstişâre Konseyinin başkanlığına da sırasıyla Vehbi Koç, Nejat F. Eczacıbaşı, Sakıp Sabancı ve Rahmi Koç getirildiler.

Görüşlerini basın yoluyla açıklayan hükûmet ve kamuoyu üzerinde etkili olmaya çalışan TÜSİAD 15 Mayıs 1979’da gazetelerde başlattığı îlân kampanyasıyla Bülent Ecevit hükûmetinin yıpranmasında önemli rol oynadı.

16 Haziran 1981 târihinde bakanlar kurulu kararıyla kamu yararına çalışan derneklerden sayılan TÜSİAD dış ülkelerle münâsebetlerini geliştirdi. 3 Mart 1988 de bakanlar kurulu kararıyla Avrupa Sanâyi ve İşverenler Konfederasyonları Birliğine (UNICE) üye oldu. 12 kurucu üye ile işe başlayan derneğin bugünkü üye sayısı 320’ye ulaşmıştır. 1992 yılı îtibâriyle, TÜSİAD üyelerinin üretim ve satışlardaki toplam payı % 60, brüt katma değer payı % 60, istihdam payı % 52, ihrâcât payı ise % 56’dır. Aylık Görüş dergisiyle birçok sahada rapor ve incelemeler yayınlayan TÜSİAD Türk Sanâyi ve ekonomisine önemli katkılarda bulunmaktadır.

Önceki
Önceki Konu:
Mevlid Gecesi
Sonraki
Sonraki Konu:
Agehi

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: