Türkiye, akarsu açısından oldukça zengin bir ülkedir. Hemen hemen akarsuyu olmayan coğrafi bölgesi yoktur. Ülkemizden doğan akarsuların büyük bir bölümü denizlere ulaşır. İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunan ırmaklardan bazıları denizlere ulaşmaz. Bu ırmaklar kapalı havzalarda sona erer. Doğu Anadolu bölgesinde bulunan ırmaklar en çok su taşıyan ırmaklardır. En az akarsu Güneydoğu Anadolu bölgesindedir. Çoruh Irmağı, Yeşilırmak, Kızılırmak, Yenice ve Sakarya Irmağı Karadeniz'e; Ergene, Meriç, Gediz, Bakır Çayı, Küçük Menderes ile Büyük Menderes Ege Denizi'ne, Dalaman, Kocaçay, Aksu, Göksu, Seyhan, Ceyhan ve Asi ırmağı Akdeniz'e dökülür. Dicle ve Fırat ırmakları Basra Körfezi'ne dökülür. Susurluk Çayı Marmara Denizi'ne dökülür. Suları denize ulaşmayan ırmaklar kapalı havzalarda toplanır. En önemli kapalı havzalar Tuz Gölü ve Van Gölü'dür.

Türkiye'de bulunan ırmakların ortak özelliği, kışın yağışların çok olması ve karların erimesiyle su miktarının artması, yazın kuraklık nedeniyle azalmasıdır. Yalnızca Akdeniz bölgesinde bulunan bazı akarsular, yer altı sularıyla beslendikleri için bu kurala uymaz. Irmakların sularındaki bu düzensizlik su yolu ulaşımın engeller. Yalnızca bazı ırmaklarda küçük tekneler yol alabilmektedir.

Türkiye'de 100'den fazla doğal göl vardır. Bu göllerin yaklaşık yarıya yakın bir kısmı oldukça küçüktür. Türkiye'nin en büyük gölü, Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Van Gölü'dür. İç Anadolu bölgesinde yer alan Tuz Gölü, Türkiye'nin ikinci büyük gölüdür. Ülkenin diğer büyük gölleriyse Akdeniz bölgesinde yer alan Beyşehir ve Eğirdir gölleridir. En derin göller Van, Çıldır, Burdur ve Hazar gölleridir. En sığ göllerse Tuz, Akşehir, Ulubat ve Manyas gölleridir. Göller açısından en yoksul bölgemiz Güneydoğu Anadolu bölgesiyken en zengin bölgemiz de Akdeniz bölgesidir. Akdeniz bölgesinin özellikle Alanya bölümünde çok sayıda göl bulunur. Bu nedenle bu bölüme "Göller Yöresi" denir. Suları tatlı olan göller Beyşehir, Eğridir ve İznik gölleridir.

Van Gölü'nün suları sodalı olduğu için acı, Tuz, Burdur ve Acıgöl'ün ise suları tuzludur. Ayrıca Türkiye'de çok sayıda yapay göl vardır. Ülkemizin en büyük yapay gölleri, Atatürk, Keban ve Karakaya baraj gölleridir. Atatürk baraj gölü ülkenin üçüncü, dünyanın 15. büyük yapay gölüdür. Suları tatlı olan akarsularla tüm göllerde balık yaşar.

Türkiye'de bulunan akarsular üzerinde çok sayıda baraj yapılmıştır. Özellikle bir projeler toplamı olan GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) ile birçok büyük baraj yapılma çalışmaları devam etmektedir. Türkiye'nin en büyük barajları sırasıyla; Atatürk, Keban, Karakaya barajlarıdır. Bu barajlar Fırat Irmağı üzerinde kurulmuştur. Ayrıca, Hirfanlı, Sarıyar ve Seyhan barajları da önemli barajlardır.

İLGİLİ KONULAR

Türkiye

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu