08/12/2009 20:17
Tahılların ya da bol nişastalı bitkilerin bazılarından öğütülerek elde edilen toz. Ekmek ve hamur işlerinin büyük bir bölümünü oluşturduğu, çeşitli gıdalarda bileşen olarak kullanılan un en çok buğdaydan elde edilir. Undan hamur yapıldığında içinde bulunan protein glütene (esnek protein) dönüşür. Glüten gaz tutabilmesi nedeniyle hamurun şişip kabarmasına neden olur. Bu nedenle hamurun kabarması, içindeki protein miktarıyla bağlantılıdır. Buğdaydan çeşitli unlar elde edilir. Esmer un, nişastasız ve yüksek proteinli glüten unu, rafine un ve kek unu bunlara örnektir. Buğdayın yanı sıra mısır, çavdar gibi bitkilerden ve arpa, karabuğday, yerfıstığı, patates, soya ve pirinç gibi pek çok tahıldan ve nişastalı ürünlerden de un elde edilir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu