08/12/2009 20:17
Afrika ve Avustralya arasında yer alan ve güneyde Antarktika'ya kadar uzanan tuzlu su kütlesi. Büyüklük bakımından Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu'ndan sonra yer alır. Yeryüzündeki okyanusların toplam yüz ölçümünün %20'sini oluşturur.

Hint okyanusunun çok büyük bir bölümü güney yarım kürede yer alır. Kıyıları çok çeşitli biçimler gösterir. Hint Okyanusu'nda çok az sayıda ada bulunmaktadır. Bunlardan en büyükleri Madagaskar, Sokotra ve Sri Lanka'dır. Hint Okyanusu'nda yüzey sıcaklıkları, doğu kesimlerde yazın batı kesimlere göre daha yüksektir. En yüksek sıcaklık Bengal Körfezi'nde (28ºC), en düşük sıcaklık ise Antarktika yakınlarındadır (-1ºC).

Hint Okyanusu'nun yüzey sularında tuzluluk binde 32-37 arasında değişir. En yüksek tuzluluğun olduğu bölge Ekvator ile Arabistan Yarımadası arasındaki (binde 37) bölgedir. Hint Okyanusu'nun büyük bölümü tropik ve ılıman iklim kuşağında yer alır. Sığ sularında, mercan, kalkerli kırmızı algler ve diğer bazı küçük organizmalar yer alır. En bol bulunan balık çeşitleri, parlak hamsiler, ton balıkları, yelken balığı ve değişik tipte köpek balıklarıdır.

Hint Okyanusu'nun tabanında çok çeşitli mineraller bulunur. Özellikle Kızıldeniz'de önemli miktarda demir, bakır, manganez içeren tortullar yer alır. Ayrıca okyanus yatağında çok sayıda ender metal içeren büyük manganez birikintileri yer alır.

Önceki
Önceki Konu:
Hindistan
Sonraki
Sonraki Konu:
Hirfanlı Barajı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: