08/12/2009 20:17
(1478 Londra, İngiltere - 1535 Londra, İngiltere) İngiliz düşünürü ve hukukçusu. Thomas More Oxford'da din ve hukuk öğrenimi gördü. 1504'te İngiliz parlâmentosuna girdi. Burada, Kral VIII. Henry'nin ilgisini çekti. 1514'te kendisine soyluluk sanı verildikten sonra çeşitli dış temsilciliklerde görevlendirildi. Bir süre sonra kralın özel danışmanlığına atandı. 1515 yılında yeni bir toplum düzeni önerdiği ünlü eseri "Ütopya"yı yazdı.

More, toplum yaşamında bireyciliği önlemenin tek yolunun ortak mülkiyet sistemi olduğunu düşünüyordu. Bu konudaki görüşlerini "Ütopya" adlı eserinde ayrıntılı olarak anlatmıştır. Thomas More, temel düşüncelerini sergilediği bu yapıtında, güney yarı küredeki Utopia adlı kurgusal bir adada beş yıl kalan bir denizcinin ağzından bu ada insanlarının yaşam ve toplum biçimlerini anlatır. Adada yaşayan hiç kimsenin kendisine ait bir mülkü yoktur. Bu nedenle adada yaşayan kişiler arasında tam bir eşitlik sağlanmıştır. Utopia'da, o çağda İngiltere'de görülen birçok toplumsal sorun çözülmeye çalışılmıştır. Mülkiyette ortaklığa geçince, yoksulluk giderilmiş ve yaşam düzeylerindeki dengesizliklerin yarattığı ahlâk sorunları ortadan kalkmıştır.

Thomas More, 1521 yılında hazine bakanı yardımcısı oldu ve şövalye unvanı aldı. 1524 yılında Avam Kamarası'na seçildi. Bu dönemde İngiltere'nin yargı ve yönetiminde söz sahibi oldu. O dönemde VIII. Henry, eşinden boşanıp bir başkasıyla evlenmek istedi; ama VIII. Henry'nin bu isteği Katolik kurallarına aykırı olduğundan Papa bu isteğe karşı çıktı. Bunun üzerine kral, 1534'te İngiliz Kilisesi'ni Papalık'tan ayıran ve İngiliz kralını kilisenin başına geçiren bir yasayı parlâmentodan geçirtti. Yasaya göre, Thomas More'un da krala bağlılık andı içmesi gerekiyordu. More, ant içmeye karşı çıktı ve hapse atıldı. Hapiste bulunduğu süre içinde "Acıya Karşı Bir Yatıştırma Diyaloğu" adlı ünlü yapıtını yazdı. 6 Temmuz 1535'te idam edildi.

Önceki
Önceki Konu:
Monet, Claude
Sonraki
Sonraki Konu:
Palandöken Dağı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu