08/12/2009 20:18
Eğitimci, şair ve yazar. 1898 yılında Hatay'da, Reyhan'lı da doğdu. İlk ye orta öğrenimini Reyhanlı ve Halep'de yaptıktan sonra İstanbul Üniversitesi'nin Edebiyat bölümünü bitirdi. Halep, Antakya, Reyhanlı gibi çeşitli yerlerde öğretmenlik ve okul yöneticiliği görevlerinde bulundu. Antakya'da "Yenigün" gazetesinde yazıları yayımlandı. Bazı din adamları hakkında yazdığı yazılar nedeniyle, Antakya'yı terk etmek zorunda kaldı. Kırıkhan'da ilkokul öğretmenliği yaptı. Bağımsız Hatay Devleti döneminde Reyhanlı'da Ortaokul Müdürü ve Edebiyat Öğretmeni olarak görev yaptı. 1939 yılında bilinmeyen bir nedenle okulunun kapatılması üzerine açıkta kaldı ve uzun süre sıkıntılı bir yaşam sürdü. Sonunda Çanakkale'nin Biga ilçesine Fransızca öğretmeni olarak atandı. Emekliliğinden sonra yerleştiği İstanbul'da 1961 yılında öldü.

ESERLERİ

Ömer Hilmi, 1928-31 yıllarında Kuneytra'da Adigece - Fransızca - Arapça - Türkçe yayınlanmış olan "Marg" gazetesinin yazarlarındandı. Buradaki Adigece şiirleri ve yazılarında Tsey Agumko Tanbolet adını da kullanmıştır. Kafkas tarihi ve Adige dili ile ilgili çalışmalarından başka Türkçe küçük hikayeleri ve şiirleri de vardır. Kendisinin hazır olduğunu belirttiği fakat başaramadığı eserleri şunlardır: "Çerkeslerin Menşei, Asıl ve Nesli Hakkında Tetebbuat-ı Tarihiyye", "Çerkeslerin Menşei, Asıl ve Nesli Hakkında Tetebbuat-ı Lisaniyye" (Bir giriş ile Çerkes dilinin mukayeseli sarfı ve Türkçe'den Çerkesce'ye küçük sözlük olmak üzere iki kitaptan oluşmaktadır), "Çerkes Tarihinin Devirlere Taksimine Dair Bir Tecrübe", "Çerkeslerin Aslı Hakkında Tetkikat ve Tenkidat-ı Tarihiyye", "Çerkeslerin İstiklal Muharebesinde Niçin Mağlup Olduğu", "Çerkes Muhacereti Esbabı ve Netayici Hakkında Mülahazat". "Hattiler: Tarih Aleminde Yeni Bir Keşif', "Çerkesoloji için Kitabiyat (Bibliyografya)", "Uinafexer" (Adigece Milli Şiirler).

Kitap halinde basılmış eserleri: "Hak ve Kuvvet" (İstanbul 1923), "Adighe Txibze" (Adige Alfabesi, Halep 1926), "Çerkesce'nin Zaptı Etrafında Üç Müşkül" (Antakya 1935), "Yurda Dair Görüşler ve Duyuşlar" (Antakya 1938), "Dalgalar ve Parıltılar" (Antakya 1938), "Zamane Tipleri (Portreler)" (Antakya 1938)...

Önceki
Önceki Konu:
Mustafa Butbay
Sonraki
Sonraki Konu:
Alfons Mucha

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: