Alm. Pistazie (f), Pim Pernuss, Fr. Pistache, Pistachier, İng. Pistachio. Familyası: Antepfıstığıgiller (Anacardiaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Gaziantep, Urfa civarı.

5-10 m boyunda bir ağaç. Reçine ihtiva eder. Yaprakları 3-5 yaprakçıklıdır. Çiçekleri bir cinsli ve erdişidir. Meyveleri tek tohumlu, kırmızımtrak renkli, uzunca ve eriksidir.

Vatanı Asya’dır. Memleketimizde Güney Anadolu’da bilhassa Gaziantep ve Urfa civarında yetiştirilmektedir. Batı Anadolu’da yabani olarak çok yetişen çitlenbik (celtis) ağaçları üzerine de aşılanmaktadır.

Meyvenin yenen kısmı yağlı tohumlarıdır. Tohumlarında yağ, sakkaroz, proteinli maddeler ve nişasta vardır.

Kullanıldığı yerler: Besin bakımından zengindir. Çerez olarak kavrularak yenir. Eskiden öksürüğe karşı kullanılırdı.

Sonraki
Sonraki Konu:
Kafes

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu