08/12/2009 20:17
(M.Ö. 287 Syrakusa - M.Ö. 212 Syrakusa). Ünlü Eski Yunan matematikçisi. M.Ö. 280'de Sicilya adasındaki Yunan kent devletlerinden Syrakusa'da doğdu. Arşimet, gençliğinin bir bölümünde o dönemin bilim merkezi İskenderiye'de yaşamış, daha sonra yaşamının geri kalan bölümünü de doğduğu Syrakusa'da geçirmiştir. Matematiğin özellikle geometri ve analiz dallarıyla uğraşan Arşimet, bir küreyle o küreyi çevreleyen silindirin yüzeyleri ve hacimleri arasındaki ilişkiyi, pi sayısının 22/7 olduğunu, hidrostatikteki Arşimet ilkesini ve suyun kaldırma kuvvetine ilişkin fizik yasasını bulmuştur. O aynı zamanda bir mucittir. bir su yükseltme aygıtı olan "Arşimet burgusu" onun buluşudur.

Arşimet hakkında günümüze kalan bilgiler hiçbir İlk Çağ bilim adamınınkiyle karşılaştırılamayacak kadar çoktur. Ancak bu bilgilerin yanı sıra onun hakkındaki yakıştırma öyküler de az değildir. Kimilerine göre hamamda yıkanırken suyun kaldırma kuvvetini bulup Eureka (buldum) nidalarıyla hamamdan yarı çıplak fırlamıştır. Başkalarına göreyse bu, Arşimet'in Kral Hieron'un tacındaki altın oranını saptamak için bir yöntem bulduğunda olmuş bir olaydır.

Arşimet, M.Ö. 213'te başlayan Roma kuşatması sırasında, büyük oklar atan makineler, kıyıya yanaşan gemileri batıran kaldıraçlar, uzaktan gemilerin yelkenlerini yakan büyük aynalar gibi birçok sıra dışı savaş aracı yapmış ve bu sayede Syrakusa'nın düşmesini üç yıl kadar geciktirmiştir. Ancak, sonunda kent Romalıların eline geçmiştir. Kentin düştüğü sırada kumun üzerine çizdiği geometrik şekilleri bozan bir Romalı asker tarafından öldürülmüştür.

Arşimet'in mezar taşında, kendisinin en büyük buluşu olarak gördüğü (bir küreyle onu çevreleyen silindirin hacimleri arasındaki ilişkiyi simgeleyen) silindir içinde bir küre resmi vardır. Mezarını, ölümünden yaklaşık 150 yıl sonra Çiçero bulmuştur. Arşimet'in yapıtlarının çoğu Samoslu Konon ve Kireneli Erastostenes gibi dönemin ünlü matematikçileriyle yazışma biçimindedir ve tümüyle kuramsal içeriktedir. Arşimet'ten günümüze, bir bölümü kendi el yazmalarından oluşan mekanik, astronomi ve matematik konularında önemli yapıtlar kalmıştır. Bunlar arasında en ünlülerinden biri "Yüzen Cisimler Üzerine" adlı 2 ciltlik eseridir.

Önceki
Önceki Konu:
Çad

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: