08/12/2009 20:17
On iki Avrupa ülkesinin üye olduğu, üye ülkelerin ekonomilerinin birleştirilmesi amacıyla kurulan toplulukların tümü Avrupa Topluluğu adını almaktadır. Topluluğun üyeleri Almanya, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollânda, İngiltere, İrlanda, İtalya, İspanya, Lüksemburg, Portekiz ve Yunanistan'dır.

Avrupa Topluluğunun Avrupa Parlâmentosu, Konsey, Adalet Divanı ve Komisyon adında 4 organı bulunmaktadır. Topluluk ülkelerinin tam üye statüsünde olduğu Avrupa Topluluğu, başka ülkelerle ilişkilerini ortak üyelik, gelişen ülkelerin üyeliği, ve ticaret anlaşmaları biçiminde yürütür. Türkiye, toplulukta ortak üye statüsünde yer alır. Tam üyelik konusunda toplulukla görüşmeler sürmektedir.

Topluluğun başlangıcı II. Dünya Savaşı'nın sona erdiği, savaş nedeniyle birçok bölgenin yıkıma uğradığı döneme dayanır. İlk kez altı ülke arasında (Almanya, Belçika, Fransa, İtalya Lüksemburg ve Hollânda) 18 Nisan 1951'de Avrupa Kömür-Çelik Topluluğunu kuran bir antlaşma imzalanmıştır. 25 Mart 1957'de imzalanarak 1 Ocak 1958'de yürürlüğe giren Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) anlaşmasıyla da üye ülkeler arasında gümrük tarifelerinin kaldırılarak ortak pazar kurulması, ortak ekonomik etkinliklerin geliştirilerek daha etkin bir biçimde yürütülmesi amaçlanmıştır. İmza ve yürürlüğe giriş tarihi AET anlaşmasıyla aynı olan Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu Anlaşması ile de üye ülkelerin nükleer sanayilerinin geliştirilmesi öngörülmüştür.

Önceki
Önceki Konu:
Atatürk İlkeleri
Sonraki
Sonraki Konu:
Çenek

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: