08/12/2009 20:19
HAKKINDA YAZILANLAR

Fransa’da başarılı Türkmen’imiz

Yeni çağımızda iletişimin ilerlemesi yüzünden gurbette yaşayan ve başarıyı elde etmiş Türkmen gençlerimizi teker teker buluyoruz, bunlardan biriside başarılı sanatçımız sn. Ayad Çelebi.

Dünyanın bir çok ülkesinde büyük sanatçılarla beraber eserlerini sergileyen sanatçımız son sergisini İsveç-Malmö şehrinde gerçekleştirmiştir, bizde bu fırsatı değerlendirerek sn. Çelebi ile bir görüşme yaptık.

1. Sn. Çelebi bir çok nedenlerden dolayı Türkmenlerden uzak kalmışsınız, lütfen Irak Türkmenlerine kendiniz ve sanatınızdan bir az bahis eder misiniz?

1955 Kerkük doğumluyum, 1979 senesinde Irak’ı terk edip çizgi film eğitimi almaya Fransa’ya gittim, önceden Irak gazetelerinde Dizayn ve resim işlerinde çalışmamın teşvikiyle oraya gittim, yalnız orada istediğimi elde edemeyince Kumaş, duvar kağıdı ve plastik dizaynlarına yüzleştim. Çocukluğumdan Fransız uygarlığına etkilenmiş olduğumu söyleye bilirim kültür sanat ve dil bakımından.

Gurbette yaşamama rağmen Kerkük ve Türkmen milletini unutamadım bilakis her zaman Türkmen davasını içimde taşıyordum dünyanın çok yerinde Türkmen aydınlarıyla devamlı temas içerisindeydim milletimin haberini almak için.

2. muhakkak dünya sanatçıları arasında iyi yer almışsınızdır, bu yerinizi bir az açıklar mısınız lütfen?

Fransa’da olduğum müddette Güzel Sanatlar akademisinde okudum sonra dünyaca meşhur olan PICASSO ve MATES gibi insanların çalıştığı LACOURİER atölyesinde Grafik öğrendim daha sonra Gazete, Dergi, Kitap, Çizgi film, Plastik oyunları, Kumaş, Çarşaf, Formika, Halı ve Duvar kağıdı yapmaya başladım. Dizayn hayatımın büyük parçasını almaktadır, dizayn yüzünden renklerin birbiriyle alaka ve etkilerini anladım, ayrıca dengeleşme ve boşluk ile kitlenin kuvvetini öğrendim. Şu anda Frankfurt, Net York ve Brüksel gibi şehirlerde senelik sergi yapmaktayım.

3. bir sanatçı normal insandan bir mertebe öndedir zira başarılı olmak daha büyük mertebedir, sizce bu başarınızı neye borçlusunuz?

Birinci derecede Babama, çünkü beni zevk ve analiz bakışını öğretti, ayrıca yaptıklarımı takdir edip bana güven vererek yoluma devam ettirdi, ikincisiyse üstadım Suat Er salan 970 – 971 senelerinde bana üstat ve arkadaş olması, sonrada Modern resim öncülerinden sayılan üstat Halid Al Cadır’ın yardım ve yakınlığı olmuştur özellikle kötü günlerimde.

4. Siz Paris’te yaşıyorsunuz nereden aklınıza geldi İsveç’te sergi açmak, yoksa birisimi tavsiye etti?

Irak sanatı ve Türkmen kimliğini Tanıtmak için İsveç’in Malmö kentinde sergi açtım çünkü son günlerde Türkmenlere karşı bir plan düzenlendiğinin kana atındayım, Türkmenleri göremezlikten gelip yok etmeye çalışılıyor belli bir grup tarafından, şükürler olsun Türkmenler Iraklı olduklarını kanıtladılar buda beni çok gururlandırıyor bir Türkmen olarak, Türkmen olduğumdan gurur duyup iftihar ediyorum işte bunu bildirmek istiyorum.

5. Medya karşısına çıktığınızda hangi milletten olduğunuz size soruldu mu?

Çok kimseler bizleri inkar ettiğine rağmen tüm münasebetlerde Türkmen olduğumu medyaya karşı beyan etmişimdir.

6. Güven başarının sırrıdır derler siz ne dersiniz?

Başarının sebebi sabır, doğruluk sonra güvendir, uğraşmak için yeterince iman ve sabır gerekir. Yoluna devam etmek için mal ve şöhrete fazla önem vermemek lazım yoksa gelecek nesle bir şey bırakamazsın

7. bu soruyu size bir Danimarka ata sözü ile soruyorum( küçük Balık ölünceye kadar büyük balık olmayı ümit eder ) ne dersiniz?

Ne kadar küçük balık olursan ol, olduğunun gereğini kanıtladıkça bu okyanusta bir eser bırakabilirsin, zirvede olduğunda kimse senden vazgeçemez.

8. Son olarak, ileride Kerkük için bir şeyler yapmayı düşünüyor musun ?

Irak’ın durumu düzelirse gençlerimiz için çok şeyler seve seve yaparım Allah’ın izniyle.

Sn. Çelebi ben kendi ve Biz Türkmeniz grubu adına sizlere teşekkürlerimi sunarak gelecekte yüksek başarılara imza atmanızı ümit ediyorum.

Ben teşekkür ederim sağ olun.

M.Samad

Biz Türkmeniz Grubu

Danimarka

Önceki
Önceki Konu:
Türkman Souljah
Sonraki
Sonraki Konu:
Necmettin Çeçen

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: