Uç papaz kendi aralarında konuşuyorlardı. Birisi sordu: 'Eğer dünya bir anda kapkaranlık-zindan gibi olsa ne yapardınız?' Birisi 'hemen Cennetin kapılarını açması için Allah'a dua ederdim' dedi. Diğeri ise 'Allah'a dua ile yalvarır, benim için hangi cezayı uygun görürse onu çekmeye hazır olduğumu söylerdim' dedi. En son cevabı üçüncüsü verdi: 'Ben de karanlıkta nasıl yaşayacağımı öğrenmeye çalışırdım.' Evet, gerçekten de değişen koşullar öğrenilecek yeni bilgiler demektir. Her sınıf geçişinizde de koşullarınız değişir!

Acaba başarılı öğrenmenin formülü var mıdır? Olsaydı nasıl olurdu? Bu soruların cevabını ararken bulduğumuz ilk cevap neyi, nasıl yapacağını bilmek' oldu. Eğer bir kişi neyi niçin, nasıl öğrenebileceğini biliyorsa o öğrenme tekniklerine hâkim olur, dolayısıyla başarıyla öğrenir diye düşündük. Bir süre sonra gerçeği anladık. Bu doğruydu ama eksikti. Nasıl öğrenmesi gerektiğini bilen ancak yine de başarılı bir öğrenci olamayan bir sürü insan vardı. 'Eksik olan ne?' diye düşünürken bu insanların genellikle duygusal nedenlerle başarılı bir şekilde öğrenemediklerini keşfettik.

İnsanların yapabileceklerinin limiti yeteneklerine bağlıdır, ancak yapabildiklerinin sınırını moral-motivasyon düzeyleri belirler. O halde tam kapasitemizin içindeki, kullanılabilir kapasitemiz bilgi ve yeteneğimize bağlıdır. Kullanabileceğiniz kapasitenin içinden BAŞARILI ÖĞRENME: % 50 moral + % 50 teknik kullandığınız kısmı ise duygusal durumunuzun uygunluğuna bağlıdır. Bu durumda başarılı bir öğrenci neyi nasıl yapması gerektiğini bilen ve yapması gerekenleri yapabilmesi için gerekli psikolojik enerjiyi oluşturabilen kişidir.

Bu formülde moral, duygusal durum ve motivasyon düzeyini, teknik ise öğrenmeyi öğrenmiş olmayı ifade eder. Bir kişi etkin öğrenmenin stratejilerini bilmese bile yeterli moral-motivasyon ve bunların getirdiği disipline sahipse bir yere kadar başarılı olabilir. Aynı şekilde öğrenmeyi öğrenmiş, bilinçli bir kişi de yeterli moral-motivasyona sahip değilse başarılı sonuçlar alamayacaktır.Daha iyi bir öğrenme tekniğine sahip olmak için; öğrenmeyi öğrenme kavramı, bakmak ve görmek, okuma teknikleri, düşleme teknikleri, hafıza teknikleri, mecazlamak, başarılı öğrencilerin ders çalışma teknikleri, bilgi kullanma kılavuzu gibi konulara önem vermelisiniz. Eğer moral-motivasyon gücünüzü geliştirmek istiyorsanız iç disiplin, hayat amaçları, sınav kaygısı, konsantrasyon, beyin gücünü kullanmak gibi konulara dikkat etmeniz gerekir.

Başarılı öğrenme; öğrencinin sahip olduğu iç disiplini, verimli öğrenmenin teknikleri ve öğrenme motivasyonuyla birleştirdikten sonra ulaştığı bir sonuçtur.

Önceki
Önceki Konu:
Kendine Güven
Sonraki
Sonraki Konu:
Bilinçaltı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: