28/11/2013 11:00
Alm. Raffinerie in Batman, Fr. Raffinerie de Batman, İng. The refinery of Batman. Batman ilinde bulunan, Türkiye'nin en eski ham petrol arıtma tesislerinden.

Batman Rafinerisinin kuruluşu 1930'da İstanbul'un Beykoz ilçesinde "Türkiye Neft Sanayi A.Ş." adıyla kurulan ve "Boğaziçi Tasfiyehanesi" olarak anılan özel bir rafineriye dayanır. Romanya'dan gelen ve ham petrol işleyen bu rafineri 1934'te kapandı. 1940'ta Raman'da petrol bulunması üzerine, bu rafinerinin tesisleri MTA tarafından satın alınıp Maymune Boğazına taşındı ve "Raman Tecrübe Tasfiyehanesi" adıyla 1941'de kuruldu. Tesisin günlük ham petrol işleme kapasitesi 3 tondu. Bu küçük rafinerinin ihtiyacı karşılayamaması üzerine 1948 senesinde Batman'da "Batman Tecrübe Tasfiyehanesi" adıyla daha büyük bir rafineri kuruldu ve Raman'daki rafineri söküldü. Yeni rafinerinin günlük kapasitesi 200 tondu.

Petrol üretiminin devamlı artması ve yeni kuyuların üretime geçmesi neticesinde bu tesisler de yetersiz kalınca 1953 senesinde aynı yerde daha geniş kapasiteli ve modern bir rafineri kurulması kararlaştırıldı. Yapım işleri bir Amerikan şirketine ihale edildi. Yeni rafinerinin inşaatı devam ederken 1954'te çıkarılan 6326 sayılı Petrol Kanunu gereğince TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı)ya devredildi.

1955'te deneme üretimine geçen Batman Rafinerisi, bir yıl sonra da tam kapasiteyle çalışmaya başladı. 1962, 1966 ve 1972'de yeni ünitelerin eklenmesiyle kapasitesi genişletildi. 1966 senesinde 700.000 tonluk yıllık kapasitesi 1972'de 1,1 milyon tona çıkarıldı. İki ham petrol arıtma birimi, TCC (Termal Katalitik Kraking), LPG, reformer ve kimyasal arıtma birimlerinden meydana gelen rafineride, benzin, asfalt, gaz, hafif nafta, kerosin, dizel yakıtı ve sıvılaştırılış petrol gazı (LPG) elde edilmektedir. Türkiye toplam ham petrol işleme kapasitesinin yaklaşık % 4'ünü işleyen Batman Rafinerisinde arıtma birimlerine ek olarak buhar santralı, elektrik santralı gibi yardımcı birimler ile oksijen, varil ve teneke fabrikaları vardır.

Önceki
Önceki Konu:
Firdevsı-i Rumı
Sonraki
Sonraki Konu:
Desukiyye

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu