Beslenme - Bilgiler
08/10/2014 13:00
Her insan çok özel ve farklı farklı yaratılmıştır. İnsan her gün uyandığında dünyaya yeni bir kişi olarak gelir. Öğrendikleri, yaşadıkları, yiyip içtikleri, soluduğu hava, gördüğü ortamlar hep değişim içindedir. Evimizdeki çiçekler bile mevsimine göre aldığı suya, değiştirilen toprağına ve konulan gübreye göre gelişir, büyür. Bunun yanında gerekli güneş ışını da almalıdır.

İnsanlar için de durum pek farklı değildir. Yeni doğan bir bebek aldığı besinlerle her gün kilo alır ve ilk günkü hali değişmeye başlar. Beslenme tarzımız bize yansır. Beslenmemiz bizi ya iyi yapar ya kötü. Doğan bir bir bebek sonraki yıllarda kırk kilo, derken altmış kilo olabilmektedir. Bir düşünün, kilonuzun içinde üç kiloluk bebekten kaç tane var? Ortalama yirmi tane bebeğin olduğu söylenebilir. Bu bebekler nasıl oluştu? sorusu ilginç bir sorudur. Soluduğumuz hava, içtiğimiz su, yiyecek ve içeceklerdir bunu sağlayan. Bizim gelişimimizi etkileyen bu etkenleri bilmemiz, en iyilerini seçmemiz, sağlıklı gelişimimiz için gereklidir. Bunlardan ne kadar alacağımız da çok önemlidir. Kilosu olması gerekenden fazla olan insanlar kendilerini rahatsız hissetmeye başlarlar. Daha çabuk yorulurlar, hareketleri azalır, azaldığı için de vücutlarında ağrılar oluşmaya başlar. Nefes alıp verirken zorlanırlar. Ölçüsü gereğinden fazla olan yemeklerden sonra hazımsızlık çekerler. Kiloları kalplerini de yorar. Ayaklarına kramplar girer. (Aynı yaştaki fareler üzerinde yapılan deneylerde çok yiyen farelerin az yiyen farelerden daha çabuk yaşlandıkları, ve öldükleri gözlemlenmiştir). O halde, atalarımızın dediği gibi "Yemenin azı karar çoğu zarardır."

Her insanın kendi sağlıklı kilosunu koruması gerekir. Bu kilo genellikle boyumuzun son iki rakamının on altı; on üstü şeklinde tanımlanır. Yani 1.60 m. boyundaki birinin sağlıklı kilosu 50 kg. ile 70 kg. arasındadır. Bu sınırları geçince vücuttaki beslenme dengeleri bozulur. Aslında mankenler boylarının yirmi aşağısında bir kiloya sahipler sağlıklarını vitaminler yoluyla korumaya çalışırlar. Mankenlik kısa süreli bir iştir. Onların beslenme şekli uzun süreli örnek alınamaz. Bu durum insanı yorar. Sinirli ' yapar. Onun için doğal beslenmeye ihtiyacımız vardır. Yemekten yarım saat önce, meyve yenmeli ki bu sayede açlığımız biraz olsun yatıştırılsın. Özellikle yemekten önce yenen meyve hiç pişmediği için vitamin ve mineral değerleri tam olarak bağırsakta çözülüp kana karışır. Vücudumuz da gereksinimi olan kan şekerini bu sayede tam olarak alır. Az yemeden kaynaklandığı sanılan baş dönmeleri bu sayede önlenebilir. Fazla kilolu bir insanın tabak boyunu küçültmesi gerekir. Böylece daha az yemek yiyip, ufak bir göz ya-nılmasıyla fazla yediği hissine kapılacak, yemek yemeyi dozunda bırakması kolaylaşacak ve gerekli diyetleri yaptığı zaman da kilo vermeye başlayacaktır. Kendini hafif hissettikçe, hareket kabiliyeti artacak bu sayede enerjisine enerji katacaktır.

Dünyanın bir çok yerinde gençleştirme ve güzelleştirme vadeden sağlıklı yaşam merkezleri altmışlı yıllardan beri açılmaktadır. Fakat bunlar pahalı yerler olduğu için para bakımından ayrıcalıklı insanların gittiği yerlerdir. Halbuki her insan evinde bu ortamı yaratabilir, az parayla bilinçli beslenme ve yaşam sırlarıyla ayrıcalıklı olabilir. Yeter ki istesin ve kendine gereken önemi versin. Evet, beslenme önemlidir, ama ondan da önemlisi temiz hava almak ve kaliteli su içmektir. Oksijen emilip vücutta yanma tam olarak sağlandıktan sonra, karbondioksit çıkmalı ki enerji açığa çıksın. Kendinizi bir fabrika gibi düşünebilirsiniz. Hammadde girecek, ürün çıkacak ve, fabrika bacası tütecek, zehirli gazı dışarı atacak. Dikkat edin, sağlıklı insanlar enerjiktir. Devamlı hareketlidirler. Bir çok insanın çözemediği hayat problemlerini kolaylıkla çözer, hiçbir şeyi kendilerine dert etmezler. Böyle insanlar hayatı, insanları, hayvanları, her şeyi sever. Gezmek için okyanusları aşarlar, kutupları görmek için sabırsızlanırlar, Afrika'daki doğayı ve hayvanları görmek için oraya giderler. İşte enerjik insan, hava kirliliği olmayan, yerlerde hayatı dolu dolu yaşar. İçinde yaşama; sevinci taşır.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: