08/12/2009 20:17
Ünlü masal yazarı Eflâtun Cem Güney'in 1957'de yayımladığı söylence derlemeleri kitabıdır. Kitapta Eflâtun Cem Güney'in benzersiz biçemiyle sunduğu 13 söylence yer almaktadır. Söylencelerin bazıları, çoğumuzun bildiği bazı halk türkülerinin çıkış öyküsü niteliğindedir.

Kara Koyun adlı söylence, oba beyinin kızına âşık olan çobanın olanaksızı başarmasını anlatmaktadır. Çoban, bey kızına kavuşabilmek için, koyunlarına üç gün boyunca tuz yalatıp su içirmeyecek, sonra da bir dereden karşıya yine su içirmeden geçirecektir. Çoban zoru başarır ama yine de muradına eremez.

Boş Beşik adlı söylencede Anadolu'da hâlen yer yer varlığını sürdüren "gelinlik etme" geleneği işlenmiştir. Geleneğe göre yeni evli kadınlar kayın pederlerinin yanında konuşmazlar. Söylencede oba beyinin gelininin gelinlik etme yüzünden kundaktaki bebeğini kurda kuşa yem edişi anlatılmaktadır.

Yaralı Geyik söylencesi av tutkunu bir gencin, bir geyiğin çağrısına uyarak evlendiği gece geyik avına çıkması, dağdan düşerek ölmesi işlenmektedir.

Sarı Kız söylencesinde ise, yörede güzelliği ile ün yapmış Sarı Kız'ın asılsız dedikodular nedeniyle babası tarafından Kaz Dağı'nda terk edilmesi, ama günahsız Sarı Kız'ın orada "ermişler safına katılması" anlatılmaktadır.

Kitapta yer alan diğer söylenceler şunlardır: Salkım Sögüt, Cennet Bursa, Kan Kuyusu, Şahitler Kayası, Pir Dolusu, Gelincik Günü, Üç Elma, Köse Dağı.

İLGİLİ KONULAR

Masal

Önceki
Önceki Konu:
Bir Gül Çocuk
Sonraki
Sonraki Konu:
Birsel, Salah

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: