08/12/2009 20:17
Dünyadaki yaşamın çeşitliliğini ve zenginliğini anlatmak için özellikle bilim çevrelerinde kullanılan terim. Bu terim, gerçekte "biyolojik çeşitlilik" ifadesinden türetilmiştir ve dünyadaki hayvanları, bitkileri, mantarları, mikroorganizmaları, kısacası bütün canlı türlerini kuşatan bir terimdir.

Canlıların çeşitliliği üzerine araştırmaların çok eski bir geçmişi vardır; ancak konunun biyoçeşitlilik adı altında bilim dünyasına girmesi 1986'da olmuştur. Bu terim ilk kez, 21-24 Eylül 1986'da Washington, D.C.'de, Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi ve Smithsonian Enstitüsünün birlikte düzenlediği Biyoçeşitlilik Sempozyumu'nda doğdu. Bu tarihten sonra bütün canlı türlerinin korunması gerektiğine dikkat çeken girişimler büyük bir hız kazandı. Biyoçeşitlilik çok kısa bir sürede bir bilim dalı oldu ve birçok ülkede türlerin çeşitliliğine yönelik bilimsel araştırmaları için fonlar ayrılmaya, enstitüler kurulmaya başlandı. Haziran 1992'de Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı'nın ardından da biyoçeşitlilik konusu, bütün dünya ülkelerinin ortak konularından biri hâline geldi.

Biyoçeşitliliği tanımlamak, anlamak ve belirli bir sayıya indirgeyebilmek için, biyoloji biliminde "tür" kavramı kullanılır. Bir canlı türü, doğada yalnız kendi aralarında çiftleşebilen ve çoğalabilen, yapısal ve işlevsel özellikleri birbirine benzer bireylerden oluşan bir popülâsyondur. İster kültürel ister ekolojik boyutuyla olsun çeşitlilik; bir sisteme renk, güzellik, çeşni katan, istikrar, güç ve canlılık kazandıran dinamik bir özelliktir.

Biyoçeşitliliğin dört ana bölümü vardır;

1. Genetik çeşitlilik

2. Tür çeşitliliği

3. Ekosistem çeşitliliği

4. Ekolojik olay ve işlev çeşitliliği

Önceki
Önceki Konu:
Bitlenme
Sonraki
Sonraki Konu:
Biyogenez

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu