08/12/2009 20:17
Çam ağaçlarının gövdelerindeki yarıklardan elde edilen yapışkan madde. Reçine ya da kolofan olarak da bilinir. Çam sakızı, sarı, kristal görünümünde, ısıtıldığında yumuşayan, terebentinde ve başka birçok çözücüde kolayca çözünen bir maddedir. Boya, kâğıt, sabun ve yapıştırıcı yapımında kullanılır.

Çam sakızı üretiminin büyük bir bölümü ABD'nin güney eyaletlerinde bulunan genç çam ormanlarında gerçekleştirilir. Türkiye'de de Akdeniz ve Batı Anadolu bölgelerindeki kızıl çamlardan elde edilir. Bunun için çam ağacının kabuğu bir kuşak biçiminde kesilir ve kesikten sızan yapışkan sakız, ağaca bağlanan metal bir kapta toplanır. Yılda birkaç kez toplanırsa daha kaliteli olur. Toplanan sakız büyük damıtma kazanlarında damıtılarak arıtılır. Bu işlem sırasında yan ürün olarak terebentin ve çam esansı elde edilir. Kâğıt üretiminde kullanılan odun hamurundan ve eski çam kütüklerinden de çam sakızı çıkarılır. Bazı reçineler, parfüm yapımında büyük değer taşıyan güzel kokulu yağlar içerir.

Önceki
Önceki Konu:
Çanak Yaprak
Sonraki
Sonraki Konu:
Düz Kas

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: