08/12/2009 20:17
Camelia sinensis. Çaygiller (Theaceae) familyasından küçük bir ağaç (Camellia sinensis) ve bu ağacın özel işlemlerle kurutulan yaprağı. Çay bitkisinin başlıca üç çeşidi vardır. Bunlar; Çin, Assam ve Kamboçya çaylarıdır.

Günlük yaşamda çok yaygın bir içecek olarak kullanılır. İçeriğinde %1 ile %4 oranında kafein bulunur. Çayın bir besin değeri yoktur. Çok miktarda çay tüketimi sinir sisteminde birtakım sorunlara yol açabilir.

Dünya'nın en büyük çay üreticileri; Hindistan, Çin, Gürcistan, Türkiye ve İran'dır. Türkiye'de çay yetiştirilmesine elverişli topraklar Karadeniz bölgesinin doğu bölümünde bulunur. Türkiye'de çay üretimine 1918'de Japonya'dan getirilen tohumlarla Batum'da dikilen çay fideleriyle başlandı. Daha sonra buradaki fideler kullanılarak, çay üretimi yaygınlaştırıldı. Türkiye'de kurulan ilk çay fabrikası 1947'de üretime giren Rize Çay Fabrikasıdır.

Önceki
Önceki Konu:
Büyük Taarruz
Sonraki
Sonraki Konu:
Elektron

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: