08/12/2009 20:17
Gülgiller (Rosaceae) familyasından Fragaria türündeki bitkilere verilen ad. Çiçekleri beyaz olan çileğin meyvesi kırmızı ve suludur. Çok yıllık bir bitkidir. Türkiye'de daha çok Karadeniz Ereğlisi ve Bursa'da yetiştirilir. Çileğin yaklaşık 600 çeşidi vardır ve ülkemizde de altı çeşidi yetişir: İri meyveli frenk çileği, turfanda yetiştirilen sera çileği, aroması yüksek Arnavutköy çileği, genellikle reçel yapımında kullanılan Ereğli çileği, Bursa çileği ve ormanlarda yetişen yaban çileği.

C vitamini yönünden oldukça zengin olan çilek, sofralık olarak tüketilebileceği gibi reçel, pasta, şekerleme, dondurma, meyve suyu sanayinde de kullanılır. Kanı temizleyen çilek aynı zamanda sindirim sistemini de rahatlatır. Cilt için yararlı olduğundan kozmetik sanayiinde de kullanılır.

Önceki
Önceki Konu:
Dokumacılık
Sonraki
Sonraki Konu:
Dolama

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: