Dünyanın en büyük kaplumbağa türü, deniz kaplumbağaları arasında yer alan ve "Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağası" olarak da bilinen "Leatherback Turtle" türüdür. Bu kaplumbağaların boyu 1.8 metreye kadar ulaşabilir ve ağırlıkları 900 kilograma kadar çıkabilir. Ayrıca, bu kaplumbağaların yumurtaları da diğer deniz kaplumbağalarına göre daha büyük ve sayıları daha azdır. Bu kaplumbağa türü, tropikal ve ılıman denizlerde yaşar ve açık denizlerde beslenirler. Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağaları, nesillerinin devamı için uluslararası koruma altındadır ve avlanmaları yasaktır.

Kaplumbağalar kaç yıl yaşar ?

Kaplumbağaların yaşam süreleri türlerine göre farklılık gösterir. Bazı türler ortalama 20-30 yıl yaşarken, diğerleri 100 yıldan fazla yaşayabilirler. Örneğin, Galapagos kaplumbağaları dünya üzerindeki en uzun yaşayan hayvanlardan biridir ve ortalama ömürleri 100-150 yıldır. Deniz kaplumbağaları da uzun yaşarlar, bazı türler 50-60 yıl, deri sırtlı deniz kaplumbağaları ise ortalama 45 yıl yaşarlar. Sürüngenlerin metabolizmalarının yavaş olması ve uzun yaşamalarını sağlayan faktörlerden biridir. Ancak, kaplumbağalar da diğer canlılar gibi doğal sebeplerden ötürü yaşamlarını yitirebilirler veya insan faaliyetleri sonucu nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirler.

Dünya üzerinde kaydedilen en uzun yaşayan kaplumbağa, Tu'i Malila olarak bilinen bir deniz kaplumbağasıdır. Tu'i Malila, Tonga'da 1777 yılında doğmuş ve 1965 yılında ölmüştür. Bu da onun yaşam süresinin yaklaşık 188 yıl olduğunu göstermektedir. Ancak, bu konuda net bir veri olmadığı için, başka kaplumbağaların da bu rekoru kırmış olabileceği düşünülmektedir. Yine de, kaplumbağaların doğal yaşamlarındaki riskler ve nesillerinin korunması için alınması gereken önlemler de göz önünde bulundurulduğunda, kaplumbağaların uzun yaşamları hayvan türlerinin yaşam döngüleri için çok önemli bir rol oynamaktadır.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu