08/12/2009 20:20
Tam adı Reinhard Tristan Eugen Heydrich'tir. 1904'ta kültürlü bir ailenin çocuğu olarak doğmuş, ailesi Kaiser Wilhelm sadakatle bağlıydı. Öyle ki 1918'te Kaiser tahttan inip yönetimi sosyal demokratlar ele geçirince babası buna çok büyük tepki göstermiştir.

Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'ya hakim olan kaos ortamı Heydrich düşüncelerini çok derinden etkiledi. Komünist ve Sosyalistlere karşı savaşmaya karar verdi. Halle'de pan germen alman nasyonel gençlik birliğine katıldı. Ancak buradaki ortam onu hayal kırıklığına uğrattı. Bu sokak siyaseti onun gibi iyi eğitim almış genç bir adama göre değildi. Bunun üzerine 1922'de deniz kuvvetlerine katıldı, 1928'de deniz üst teğmeni oldu. Kadınlara olan düşkünlüğü 1931'de deniz kuvvetlerinden ayrılmasına neden oldu.

1929'te NSDAP üyesi olan nişanlısı Lina onuda parti üyesi olmaya ikna etti. Himmler'le mülakatı sırasında Himmler ona şöyle dedi: "SS için bir istihbarat servisi kurmak istiyorum ve buna uygun bir adama ihtiyacım var. Eğer bu işi yapabileceğinizi düşünüyorsanız. 20 dakika içinde bunu nasıl yapardınız yazınız. " Heydrich'in hazırladığı plan Himmler'i büyülemişti. Böylece Heydrich SD'sini kurmak için işe koyuldu. Heydrich resmen 22 Nisan 1934'te SD'nin başına getirildi. Sürekli terfi eden Heydrich RSHA (Reich Güvenlik Merkezi) nin başına geldi.

Çekoslavakya'nın işgalinden sonra 27 Eylül 1941 tarihinde Çekoslavakya Protektoru oldu. Çok iyi bir strateji güderek yerel halkın desteğini aldı, üretimi arttırdı. Öyle ki sürgündeki Çekoslavak hükümeti ve İngilizler bu Alman-Çek ittifakını bozmak için bir operasyon düzenlediler. Heydrich, kendisine karşı girişilen suikastten sağ kurtulmayı başardıysa da ihtirasına yenilip suikastçilere silahını çekip saldırmış ve bu sırada yakınında patlayan el bombası yüzünden ağır yaralanmış, 1 hafta sonra hastanede ölmüştür. (27 Mayıs 1942 suikast günü, 4 Haziran 1942 öldüğü gün)

Önceki
Önceki Konu:
Emel Müftüoğlu
Sonraki
Sonraki Konu:
Sergen Yalçın

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: