08/12/2009 20:19
Türk Büyükleri yeni paralarda

- - - - - - - -

1 Ocak 2009 itibariyle tedavüle girecek olan yeni Türk liraları tanıtıldı. Toplantıda ilk olarak Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz söz alırken, arkasından tanıtım filminin gösterimi yapıldı.

yeni paranın özellikleri...

En düşük banknot 5 TL, en büyük banknot 200 TL olacak. Paralarda üç farklı Atatürk portresi bulunuyor. Paralar, Atatürk'ün gülümsediği fotoğraflardan oluşuyor. Yeni banknotların ön yüzlerinde Atatürk resimleri yer alırken arka yüzlerinde şu isimlerin resimleri yer alıyor:

5 TL: Ordinaryüs Prof. Aydın Sayılı

10 TL: Ord. Prof. Cahit Arf

20 TL: Mimar Kemaleddin

50 TL: İlk kadın romancılardan Fatma Aliye Hanım

100 TL: Buhurizade Mustafa Efendi ( Klasik Türk Müziğinin kurucusu)

200 TL: Yunus Emre

Fatma Aliye Kimdir?

Fatma Aliye, Türk Edebiyatı’nın ilk kadın romancısı.

9 Ekim 1862'de İstanbul'da doğdu. Tarihçi Ahmet Cevdet Paşa'nın kızıdır. Fransızca ve Arapça dersleri aldı; matematik, hukuk, Arap tarihi ve felsefesi okudu. 1879'da Faik Paşa ile evlendi. Edebi yaşantısına 1889'da George Ohnet'in ‘Volonte’ adlı romanını ‘Meram’ adıyla çevirerek başladı. Bu romanı "Bir Hanım" imzasıyla çevirmiştir. Fatma Aliye'nin bu çabası Ahmet Mithat tarafından Tercüman-ı Hakikat gazetesinde övüldü. Daha sonra "Mütercime-i Meram" takma adını kullandı. 1892 yılında ilk romanı olan Muhadarat'ı yazdı. Bu romanında, bir kadının ilk aşkını unutamayacağı inancını, çürütmeye çalışır. Romanlarında çoğunlukla duygusal aşk temalarını işler. 1914 yılında yazdığı ‘Ahmet Cevdet Paşa ve Zamanı’ son eseridir. Bu eserinde, Meşrutiyet sonrası siyasi hayatı işlemeye çalışmıştır. Fatma Aliye, 13 Temmuz 1936 tarihinde İstanbul'da vefat etmiştir.

ESERLERİ

Roman: Muhadarat (1892), Ref'et (1898), Udi (1899), Enin (1910).

İnceleme: Ahmet Cevdet Paşa ve Zamanı, Namdaran-ı Zenan-ı İslamıyan (Ünlü İslam Kadınları) (1892), Teracüm-i Ahval-ı Felasife (Felsefecilerin Hayat Hikayeleri) (1900).

HAKKINDA YAZILANLAR

Fatma Aliye üzerine Ahmet Mithat'ın Fatma Aliye Hanım yahud Bir Muharrire-i Osmaniye'nin Neşeti (1893) adlı bir incelemesi vardır.

Önceki
Önceki Konu:
Kazım Kanat

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: