20/03/2014 2:30
Alm. Vielarmpolyepen pl. Fr. Hydrozoaires pl. İng. Hydras. Çok hücreli hayvanların en az karmaşık olanları. Hidralar, sölentereler (Coelenterata) alt bölümünün knidliler (Cnidaria) filumunun bir sınıfıdır. Tatlı su, göl ve denizlerde yaşarlar. Çoğu hem polip, hem de medüz tiplerini ihtivâ eder. Az bir kısmı tamâmen polip veya medüzlerden müteşekkildir. Tatlı su polipi (Hydra) ve Obelia cinsleri tanınmıştır. Poliplerin vücudu ektoderm (dış deri) ve endoderm (iç deri) olmak üzere iki tabakadan meydana gelmiştir. Bu iki tabaka arasında, desteklik ödevi yapan jelatinimsi ve hücresiz bir dolgu maddesi (mezoglea) bulunur. Hidraların çoğunda döl değişimi mevcuttur. Böyle olanlarında polipler, tomurcuklanma ile eşeysiz üreyerek medüzleri hâsıl eder (Bkz. Deniz Anası). Medüzler de eşeyli üreyerek polipleri üretirler.

Polipler yalnız (soliter) veya koloniler hâlinde yaşarlar. Polipler küçük, ince uzun ve boru şeklinde olup, ağzı etrâfında ince ve uzun dokunma ve kavrama uzuvları bulunur. Bunlarla küçük hayvanları yakalar ve yer. Gıdâlar merkezdeki gastral boşlukta hazmedilir ve dış tabakaya gönderilir. Hidra, ihtiyâcı olan oksijeni sudan difizyonla alır, karbondioksit ve artıkları dışarı bırakır. Her iki tabakası sulu bir ortamdadır. Hidra etrâfından gelen tesirlere karşı vücudunun birçok kısmındaki organlarla tepkide bulunur. His hücreleriyle tesiri hisseder. Sinir hücreleriyle bunu kasılma liflerine taşır ve tepkide bulunur. Kas lifleri düzdür ve her iki tabakada bulunur. Ektodermik olanlar vücutta boyuna, endodermikler ise halka şeklinde uzanırlar. Cinsiyet hücreleri dâimâ ektodermden hâsıl olur.

Sonraki
Sonraki Konu:
Fıtık

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: