Alm. Hydrieren (n); Hydrierugn (f), Fr. Hydrogenation (f), İng. Hydrogenation. Hidrojeni diğer bir madde ile birleştirme işlemi. Petrol sanâyiinde sıvı yakıt îmâlatında, margarin endüstrisinde önemli bir ameliyedir. Umûmiyetle, hidrojenin katıldığı madde, iki ve üç bağı olan doymamış, organik bileşiklerdir. Hidrojenin katıldığı bâzı kimyâsal reaksiyonlarda, doymamış bileşikler birbirine benzeyen bileşiklere ayrışabilir ki bu "hidrojenasyon bölünmesi" olarak bilinir. Hidrojenasyon reaksiyonları umûmiyetle belirli sıcaklık, basınç ve katalizör mevcudiyetinde yapılır.

Benzin, petrolün ağır yağlarının hidrojenasyonu ile elde edilir. Yâni benzin, kömür veya tabiî gazların hidrojenlendirilmesi ile de elde edilebilir. Kömür 1800°C'de oksijen ve su buharı ile muamele edilir. Karbon monoksit elde edilir ve bu da hidrojenasyona uğratılarak daha geliştirilir. Kömür ince öğütülüp pasta hâline getirilir. Bu pasta kalın (ağır) yağ ve metal sülfür ile karıştırılır, sonra 200-250 atmosfer baskı altında 400°C'ye kadar ısıtılır. Daha sonra 450-500°C'de hidrojene edilir ve hafif yağlar veya benzin elde edilir.

Hoşa gitmeyen koku ve tatdaki tabiî yağlar hidrojene edilerek yenebilen katı yağ hâline çevrilir. Bu işlemde doymamış yâni sıvı hâldeki yağ, doymuş (katı) yağ hâline getirilir. Pamuk ve çiçek yağları hidrojene edilerek margarin elde edilir.

Önceki
Önceki Konu:
Dekstrinler
Sonraki
Sonraki Konu:
Gediz Irmağı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: