08/12/2009 20:17
Belirli bir yol boyunca bir cismin üzerine uygulanan kuvvetlerin toplamı. Bir başka deyişle iş, kuvvetin uzaklıkla çarpımına eşittir. İşin yapılması için iki koşul vardır. Birinci koşula göre, cisim üzerine bir kuvvet uygulanmalıdır. İkinci koşula göreyse, bu kuvvet sonucu cisim kuvvetin uygulandığı yöne doğru belirli bir yol almalıdır.

Eğer ağır bir kaya parçası itilirse, kayaya kuvvet uygulanmış olur. Kaya hiç kıpırdamazsa iş yapılmış sayılmaz. Bir kutu itilerek kapıya kadar götürüldüğünde, cismin üzerine uyguladığınız kuvvet yönüyle cismin gittiği yön aynı olduğu için iş yapmış olunur.

Hareket eden ya da ettirilen herhangi bir cismin kinetik enerjisi vardır. Güneş'ten gelen ısı ve ışık enerjisinin de kinetik enerjisi vardır. Bir cisim ne kadar hızlı ilerliyorsa, kinetik enerjisi o kadar yüksek demektir. Yürürken sahip olunan kinetik enerji, koşarken sahip olunan kinetik enerjiden çok daha küçüktür.

Asansörle 10. kata çıkıldığında, hareket edilmediği için kinetik enerjiden söz edilmez, ama yükseldikçe, potansiyel enerji artar. Bir tramplenden suya atlamadan önce potansiyel enerjiye sahipken atlanıldığı andan itibaren kinetik enerjiye sahip olunur.

Enerjinin kullanılma ya da üretilme hızına güç denir. Genellikle iş yapma hızı ya da enerji değişim hızı olarak tanımlanır. Gücün ölçü birimi "vat"tır. Bir vat, saniyede bir "jul"lük enerji üretimi ya da tüketimi demektir.

İş enerjiye de dönüşür. Örneğin soğukta ellerin ovuşturulduğunda ısınması, yapılan işin ısı enerjisine dönüşmesidir.

Temel Formüller

İş: kuvvet x uzaklık

Potansiyel enerji: mg x h

Kinetik enerji: (m x v2)/2

Güç: (kuvvet x uzaklık)/zaman

yani iş/zaman

m: Kütle

g: Yer çekimi ivmesi

v: Hız

Önceki
Önceki Konu:
İvme
Sonraki
Sonraki Konu:
İnternet

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: