İspinoz (fringilla Coelebs) - Bilgiler
Alm. Buchfink (m), Fr. Pinson (m), İng. Chaffinch. Familyası: İspinozgiller (Fringillidae), Yaşadığı yerler: Palearktik bölgelerin ağaçlık yerlerinde. Kafeste de beslenir. Özellikleri: Serçe iriliğinde ötücü bir kuş. Tepe ve ensesi mâvi-gri, kuyruk çıkıntısı ise yosun yeşilidir. Ömrü: 24 yıl kadar. Çeşitleri: Kayın ispinozu, dağ ispinozu, mâvi ispinoz.

Ötücü kuşlar takımının İspinozgiller familyasından konikgagalı bir kuş. Boyu 16 cm olup, 20 gram kadar ağırlıktadır. Bahçe ve orman kenarlarında bulunur. Erkekler dişilerden daha parlak renklidir. Yuvasını park ve bahçelerdeki ağaçların çatallı dalları üzerine kurar. Dişi tarafından yapılan yuva çanak şeklinde olup, dış kısmı yosun, ağaç ve böcek kabuklarıyla kaplandığından görülmesi zordur. İç kısmı ise tüy ve kıllarla muntazaman örülür.

Yılda iki defa yumurta verirler. Üreme mevsimi ilkbahar ve yaz aylarına rastlar. Dişi, her defâsında gri renkli, üzeri mor benekli 3-4 yumurta yumurtlar. Yalnız dişi kuluçkaya yatar. Kuluçka süresi 12-13 gün sürer. Yavrularını tırtıl ve kurtçuklarla besler. Kısa zamanda gelişen yavrular, 13-14 gün içinde yuvayı terk ederler.

İspinozlar çok hareketli ve kavgacı kuşlardır. Yalnız öğle sıcağında sâkinleşirler. Genellikle yağlı tohumlarla beslenen ispinozlar, yazları tırtıl ve böcek de yerler. Bâzan bal özünü almak için çiçekleri parçalarlar. Tohumları yediğinden dolayı çiftçilere zarar verirler. Güzel sesleri sebebiyle yakalanarak kafeslerde de beslenirler.

Yaşadığı yere göre göçmen veya yerli kuşlardır. Kışın sürü hâlinde dolaşır, yerde buldukları tohumlar ile geçinirler. Göçmen olanlar kışı Orta Akdeniz bölgesinde geçirirler. Erkekler bölgelerinde kalıcı olup göç etmezler. Göçe yalnız yavru ve dişiler katılır. Bahar dönüşünde tekrar yuvalarını arar ve bulurlar. İspinozlar Avrupa, Kuzey Afrika, Atlantik Adaları, Batı Asya ve Japonya’ya kadar yayılım gösterirler. Dağ ispinozları en çok Asya ve Avrupa’da, mâvi ispinoz Kanarya Adalarında bulunur.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu