Kibrit, kürdan görünümünde ve ucunda yanıcı bir madde bulunan kullanım aracıdır. İngiliz bilim insanları tarafından icat edilmiş ve geçmişi 1800'lü yıllara kadar dayanmaktadır. Günümüzde de yaygın olarak kullanılan kibrit, pek çok işimizde yardımcı olur. Peki hiç merak ettiniz mi, kibritin ucu neden kahverengidir?

Kibritin ucundaki kahverengi katı kısım, fosfor ve kükürt karışımından elde edilmiş yanıcı bir maddedir. Kibrit kutususundaki pürtüklü yere sürtüldüğünde alev alır. Kibrit çöpünün ucundaki fosfor ve kükürt karışımı 50 derece ısıda kolayca ateş alır. Bu ısıyı elde etmek için basit bir sürtünme yeterlidir. Karışımdaki kükürt, fosforun yanma süresini uzatır ve böylece kibrit çöpünün tutuşması sağlanır.

Kükürt ve fosfor karışımı, kibrit çöpüne yapışkan bir madde vasıtasıyla yapıştırılır. Hızlı sürtüldüğünde çıkabilir. Kibrit çöpünün sürtüldüğü pürtüklü yerler kırmızı fosfor, cam tozu ve bir takım bağlayıcı maddelerden oluşur.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: