08/12/2009 20:17
Bazı omurgalı hayvanların kışın zor iklim koşullarından korunmak için sahip oldukları bir davranış şekli. Bu olay daha çok kış aylarının kendisini hissettirdiği bölgelerde yaşayan omurgalı hayvanların çevreye uyumudur. Kış uykusuna yatan bir hayvan beden sıcaklığını hemen hemen dış ortam sıcaklığına eşit tutar. Eğer sıcaklık aşırı derece düşecek olursa (örneğin -5 derece) hayvan kış uykusundan uyanır. Kış uykusu tüm kış ayları boyunca süren bir olay değildir. Hayvan kışın uykusundan uyanarak kalkar ve tekrar uyuyabilir. Bu bir kış uykusu süresince birçok kere tekrarlanabilir. Ülkemizde kış uykusuna yatan hayvana örnek olarak tarla sincabı gösterilebilir.

Bir hayvanın kış uykusuna girmesi, kış aylarının habercisi olan gün uzunluklarının kısalması ile başlar. Bu evrede hayvan kışlamayı yapacağı barınağına çekilir ve ortalama 3-5 gün içerisinde metabolik hızını düşürür.

Kış uykusuna giren hayvanın kalp atış sayısı ve solunum sayısı normale göre yaklaşık on kat azalır.

Önceki
Önceki Konu:
Kitin
Sonraki
Sonraki Konu:
Kırlangıç

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: