08/12/2009 20:17
Hücrede olusan artık maddelerin ve fazla sıvıların depolandıgı keseciklerdir. Hücre zarının içeriye dogru kıvrılmasıyla. E . R .dan,golgi aygıtından veya çekirdek zarından meydana gelebilir. Daha çok tek hücrelilerde ve bitki hücreletinde bulunurlar. Hayvan hücrelerindeki kofullar çok az ve küçüktür. Tek hücrelilerde kofullar önemli görevleri üstlenmislerdir.Bunlardan besin kofulları hücre içine alınan maddelerin sindirilmesini,kontraktil kofullar ise fazla suyun dısarıya atılmasını saglar.

Kofulların bazıları ortaya çıkıp,görevleri bittikten sonra kaybolurlar.Örnegin fagositoz ve pinositozla alınan besinlerin sindirilmesini saglayan besin kofulları,sindirim kofulları ve bosaltım kofulları gibi.Bitkilerde hücre yaslandıkça koful büyür.Çünkü tuzlu artıklar kofullarda biriktirilir.Kofullar plazmoliz'de küçülür.Deplazmoliz ve turgor'da büyür.Bitkilerden salgılanan bir çok koku maddesi koful öz suyundan dısarı atılır.

Önceki
Önceki Konu:
Sentrozom
Sonraki
Sonraki Konu:
Lizozom

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: