08/12/2009 20:17
Hayvan, bitki gibi doğal maddelerden elde edilen ince iplikçiklere verilen ad. Teknolojinin ilerlemesiyle özellikle dokumacılık ve kâğıt yapımında kullanılmak üzere yapay lifler de elde edilmiştir. En önemli hayvan lifi koyun yünüdür ve dokumacılıkta kullanılır. Deve kılından elde lif de keçe yapımında kullanılmaktadır. En önemli bitki lifi pamuktan sağlanır. Pamuk, bitkinin tohum tüyüdür. Bitkilerin çeşitli organlarından, özellikle sap ve yapraklarından elde edilen liflerden ikisi keten ve kenevirdir.

Bazı araştırmalar, karbon hidratların kalori tüketiminin yarısını oluşturması durumunda, bazı lif biçimlerinin, kandaki glikozun ve kolesterolün kontrolüne yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ancak, sonuçlar kesin değildir. Taze meyve ve sebzeler, tahıllar ve hububatlar dâhil olmak üzere, karmaşık karbon hidratlar açısından zengin bir diyette, kalori oranı görece düşük, lif oranı yüksektir.

En önemli yapay liflerden ikisi naylon ve orlondur.

Önceki
Önceki Konu:
İspinoz
Sonraki
Sonraki Konu:
Lifli Gıdalar

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu