08/12/2009 20:17
Son yıllarda lifli gıdalar yemenin önemi giderek anlaşılmaya başlamıştır. Lifli gıdalar kabızlık olasılığını azaltır. Sindirim sırasında parçalanan ve emilen gıdaların tersine lifler sindirim enzimlerinden etkilenmezler. Bu nedenle hiç değişmeden mide ve ince bağırsaktan geçerek kalın bağırsağa ulaşırlar. Burada bazı lifler bakteriler tarafından fermente edilirken bazıları değişmeden dışkıyla atılırlar. Lifler, dışkının ağırlığını ve hacmini artırarak dışkıyı yumuşatırlar. Bu dışkının dışarı atılması daha kolaydır ve kabızlık daha az görülür. Bunun yanı sıra birçok doktor lifli gıdalarla beslenmenin kalın bağırsağı, kansere yol açan kimyasal maddelerden temizleyerek, kalın bağırsak kanseri riskini de azaltabileceğini savunmaktadır. Bol lif içeren yiyecekler arasında hububatların tümü, meyveler, sebzeler ve baklagiller bulunmaktadır.

Birçok lifli gıda bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Lifli gıdalar hemoroidlerin küçülmesini sağlayarak, kanamalarını önleyebilir. Lifli gıdalar suyu emerek dışkının katılaşmasına yardımcı olduğundan ishali önler. Öteki yararları arasında kolesterol düzeyini düşürebilmeleri ve bağırsaktan şeker emilimini azaltarak şeker hastalarında insülin gereksinimini azaltması sayılabilir. Olumsuz yanları aşırı gaz oluşmasına yol açmalarıdır. Bazı lifli gıdalar (yulaf ve buğday kepeği gibi) kalsiyum demir ve çinko gibi minerallerin dışkıyla atılmasına neden olabilir. Bu nedenle, lifli gıdaların yanında bol bol süt tüketilmesi ve dengeli beslenilmesi gerekir.

Önceki
Önceki Konu:
Lif
Sonraki
Sonraki Konu:
Likya

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu