08/12/2009 20:19
LİMASOLLU NACİ

Kıbrıs-Limasol, 1920 - 1992, İstanbul

Dört yaşında göçmen olarak dedesi tarafından Antalya’ya getirildi. Antalya’da Fikri Göksay’ın fotoğraf atölyesınde çalıştı. 1939-40 yıllarında Afyon Lisesi’nde İngilizce öğretmenliği yaptı. 1940 yılında İstanbul’da ilk kez seyyar fotoğrafçılığı, halk arasındaki deyimle "şıpşakcılık" ı denedi. İlk sergisini 1947 de Edebiyat Fakültesi’nde, ikinci sergisini 1948 de Beyoğlu Halkevi’nde açtı. Paris ve Londra’da sergi açan Naci, 1948 yılında İtalya’nın Turin şehrinde düzenlenen Uluslararası fotoğraf yarışmasında birincilik ödülü aldı. Foto röportajlar gerçekleştirdi, gazete ve dergilerde yazı ve fotoğrafları yayınlandı. Türkiye’de Mektupla yabancı dil eğitimini başlatan kişidir.

x

Kuruluşumuzun Tarihçesi

Limasollu Naci Öğretim Yayınları, kurucumuz Sayın, Naci Limasollu tarafından 1953 yılında faaliyete başlatıldı.

O zamanlar Mektupla Öğretim adı verilen sistem, Türkiye için büyük bir yenilikti. Ders üniteleri, fasiküller halinde her hafta öğrencilere postalanıyordu. Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde yaygın olan bu sistemi, o günkü teknik zorluklar içinde gerçekleştirmek ve başarılı olmak büyük bir maceraydı ama, yöntem çok başarılı oldu ve 5-10 aboneyle başlayan mektupla öğretim, birkaç yıl içinde onbinlerce aboneye ulaştı. Yakınlarınıza sorarsanız, şu anda yaşı 40'ın üstünde olan herkes, öğrencilik yıllarında mutlaka kuruluşumuzun mektupla öğretim yayınları ile tanışmıştır.

1954 senesinde, Beyoğlu İstiklal Caddesinde, Türkiye'nin ilk yabancı dil dershanesi, kuruluşumuz tarafından açılmıştır. Bunu ileriki yıllarda, Cihangir ve Şişli'de açılan dershanelerimiz izlemiştir.

1956 yılında kuruluşumuz, yine o zamanki adı İngilizce Konuşma Kampı olan, yaz okulları faaliyetlerine başladı. Karadeniz Bölgesinin güzellikler içindeki sahil kasabası Abana'da başlayan faaliyetlere, daha sonra Bodrum-Karatoprak (şimdiki ismi ile Turgut Reis), Akbük ve Antalya'da da 1991 yılına kadar devam edildi. Bugün hemen hemen her il ve ilçede çok çeşitli kuruluşlar tarafından uygulanan bu modelin, Türkiye'deki ilk yaratıcısı ve uygulayıcısı kuruluşumuz olmuştur. Yine şu anda yaşı 40'ın üstünde binlerce kişi, gençlik yıllarında kuruluşumuzun yaz okullarında mutlu anılara sahiptirler.

1973-1991 yılları arasında yaz okulu organizasyonlarımıza İngiltere'deki Kessingland yaz okulu da eklendi.

1991 yılından sonra kuruluşumuz, tüm öğretim faaliyetlerini, yayıncılık alanına toplamıştır.

Bugün adı Uzaktan Öğretim olarak değişen mektupla öğretim sistemini, günümüz şartlarına göre devamlı geliştiren kuruluşumuz, bugün bu alandaki 53 yıllık tecrübesini, yurtdışında aynı alanda faaliyet gösteren öğretim kurumları ile olan bağlantıları ile güçlendirmekte ve tüm dünyadaki yenilikleri anında Türkiye'ye getirerek öğrencilerimizin hizmetine sunmaktadır.

Öyle gözüküyor ki, gelişen internet ağı ve teknolojik imkanlar, yakın gelecekte uzaktan öğretim alanında pek çok yeniliği görmemizi sağlayacaktır. Artık günümüzde uzaktan öğretim, en önde gelen öğretim sistemi olmaktadır ve tüm sistemlerin içinde en başarılısıdır, Kuruluşumuz da, her dönemde olduğu gibi, gelecekte de tüm yenilikleri, Türkiye'ye getirerek sizlerin hizmetinize sunmaya devam edecektir.

Nice başarılı yıllara.

Saygılarımızla.

X

PANGALTI, ERGENEKON CD. NO:42 ŞİŞLİ 34380 -İSTANBUL

TEL: (0212) 230 89 09 (0212) 233 43 00

FAKS: (0212) 230 18 49

1940 yıllarında ise, siyasal hareketleri topluma yansıtan basın fotoğrafçılığının oluştuğı sırada belgesel fotoğrafçılık da kendini kanıtlamıştır. Bu dönemdeki basın fotoğrafçıları ise, Namık Görgüç, Cemal Göral, Faik Şenol, Hilmi Şahenk’dir. Bu isimlerin basın fotoğrafçılığı alanındaki etkinlikleri önemlidir. Yine bu dönemde daha çok bireysel olarak fotoğraf çalışmalarına değer verenler ise, Limasollu Naci, Baha Gelenbevi, İhsan Erkılıç, Sabit Karamani, Haluk Konyalı, Fikret Minisker, Cafer Türkmen’dir.

X

Demokrasi gazisi

05 Ağustos 2005

O yıllarda turizm hizmeti vermeyi öğrenmiş koca ilçe, köy olunca oturup karaları bağlamadı. Abanalılar, Abana’yı Kalkındırma, Tanıtma ve Güzelleştirme Derneği kurdular. Türkiye’nin ilk yaz dil okulu olan “Limasollu Naci İngilizce Kampı” burada açıldı.

x

"Benim Sevgili Taşram"

Hasan Pulur

Milliyet 11 Ocak 2004

YIL 1953, Nedret Gürcan, Dinar'dan İstanbul'a gelir, Maya Sanat Galerisi sahibi Adalet Cimcoz'a uğrar, birlikte Limasollu Naci'nin fotoğraf stüdyosuna giderler; Adalet Hanım "Bir gün lazım olur!" diye Nedret Gürcan'ın fotoğrafını çektirmek istemektedir; tam fotoğraf çekilirken kapı açılır içeriye üç kişi girer: Sait Faik, Orhan Kemal ve Metin Eloğlu...

X

Maya Sanat Galerisi'nden Geriye Kalanlar –

Levent Çalıkoğlu

http://www.sanalmuze.org/paneller/Mtskm/11msg.htm

Bugün bile birçok galerinin cesaret edemeyeceği disiplinler arası ilişkiyi Cimcoz o tarihte İstanbul izleyicisine kabul ettirmiş. Örneğin 1953 yılında Nevzat Üstün'ün düzenlediği fotoğraflı şiir sergisinden sonra Yunan asıllı sanatçı Pindaros Platonidis'in mozaik işleri sergilenmiş, ardından "Paralel Plastik-Müzik" adlı konsept bir sergide Bedri Rahmi, Eren Eyüboğlu, Ferruh Başağa, Kuzgun Acar ve Aliye Berger, Ali Bütün, M.Cem, İvi ve Nurseli adlı sanatçılarla birlikte yer almışlar. Hemen bu serginin ardından ise Güngör Kabakçıoğlu'nun çocuk karikatürleri ve Limasollu Naci'nin fotoğraf çalışmalarına yer verilmiş.

X

CUMHURİYET DÖNEMİ FOTOGRAFÇILIĞIMIZIN GELİŞİMİ

1948 yılında gelişmiş bir teknikle yayın hayatına başlayan Yeni İstanbul gazetesi geniş bir fotomuhabir kadrosu oluşturmuştur. Zeki Bükey, Mehmet Biber, Limasollu Naci ve Ara Güler ilk fotomuhabirleri arasında bulunmaktadır.

Önceki
Önceki Konu:
Ekin Deligöz
Sonraki
Sonraki Konu:
Kenan Harun

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu