08/12/2009 20:17
Anadolu'nun güneybatı köşesinde yer alan bir ilimiz. Yüz ölçümü 13 338 km2, nüfusu 715 328 kişi (2000), il plâka kodu 48'dur. İlçeleri: Merkez, Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris, Milâs, Ortaca, Ula ve Yatağan'dır.

Karmaşık bir doğal yapısı vardır. İl topraklarının üçte ikisi kıyıya uzanan dağlardan oluşur. Başlıca dağları Menteşe Dağları, Balaban Dağı, Oyuklu Dağı ve Gölgeli Dağlar'dır. Muğla ilinde düzlük alanlar çok fazla yer tutmaz. Başlıca ovaları Milâs, Köyceğiz, Dalaman ve Eşen Ovaları'dır. İl topraklarından doğan ırmaklar Ege ve Akdeniz'e dökülür. Akçay ve Çine Çayı Ege'ye, Dalaman ve Kocaçay Akdeniz'e dökülür. Muğla ilinde bulunan en önemli doğal göller, Köyceğiz ve Bafa Gölü'dür.

Muğla'nın kıyıları çok girintili ve çıkıntılıdır. Başlıca çıkıntılar Bodrum, Reşadiye (Datça) ve Bozburun Yarımadaları'dır. Başlıca girintiler de Güllük, Gökova ve Fethiye körfezleridir. Ayrıca kıyı açıklarında irili ufaklı birçok ada vardır. Bu adaların en büyükleri Karaada, Salih ve Tersane adasıdır. İstanköy (Kos), Sömbeki (Simi) ve Rodos adaları, Yunanistan'a aittir.

Muğla, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Doğal bitki örtüsü makidir. Zeytinlik alanlar çok geniştir. Muğla kıyılarında yabani olarak yetişen günlük (sığla) ağacı, dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmez.

Muğla'nın ekonomisi tarım, turizm ve ticarete dayanır. Yetiştirilen başlıca ürünler buğday, mısır, çiğit, arpa, patates, soğan, domates, karpuz, patlıcan, zeytin, dolmalık biber, mandalina, taze fasulye, portakal, pırasa, kavun ve hıyardır. En ünlü hayvansal ürünü çam balıdır. Ordu'dan sonra en çok bal bu ilde üretilir.

Süngercilik, açık deniz ve tatlı su balıkçılığı, ekonomisinde önemli bir yer tutar. İlde ayrıca orman işletmeciliği de yapılır. Sığla ağacından üretilen yağ, yurt dışına ihraç edilen çok önemli bir üründür.

Sanayisi çok gelişmemiştir. En önemli sanayi kuruluşları süt ürünleri, yem, tarım makineleri, zeytinyağı, sabun, kireç ve çimento fabrikaları ile dokumacılıkla ilgili kuruluşlardır. Yer altı kaynakları açısından çok zengin bir ildir. Çıkarılan en önemli madenler asbest, demir, krom, linyit, manganez, mermer ve zımpara taşıdır. Zımpara taşı dış ülkelere de satılır.

Muğla ili tarihi boyunca ticaret ve kültür merkezi olmuştur. Dünyanın yedi harikasından biri sayılan Mozole Bodrum'daydı. Bir deprem sırasında yıkılınca, Rodos şövalyeleri tarafından Bodrum Kalesi'nin yapımında kullanılmıştır. Ayrıca büyük tarihçi Heredot, Bodrum'da doğmuştu. Muğla ili, Türkiye'nin en çok turist çeken yörelerinden biridir. Bodrum, Muğla ve Ula evleri, özgünlüğüyle çok fazla turist çeker. Muğla ili kıyılarında yat ve tekne gezileri, su kayağı, sörf yapılır.

Önceki
Önceki Konu:
Mozambik
Sonraki
Sonraki Konu:
Munzur Dağları

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: