08/12/2009 20:17
Hz. İsa'nın çarmıha gerilişinin üçüncü gününde yeniden dirilişini kutlamak amacıyla düzenlenen Hristiyanlığın takviminde temel yortu. Batı kiliselerinde, ilkbahar dönümünde (21 Mart) ya da sonrasında dolunayın görülmesinden sonra kutlanır. Bu nedenle yortu günü 21 Mart- 25 Nisan arasında değişebilir.

Ortodoks Kilisesi'ndeyse yortu tarihleri Jülyen takvimine göre belirlendiği için, Paskalya tarihi bazen Batı'daki tarihle çakıştığı gibi, dört ya da beş hafta sonraya da rastlayabilir. Hemen bütün kiliselerde Büyük Perhiz dönemi, Paskalya yortusuna hazırlık niteliği taşımaktadır; büyük perhizin son haftası, Kutsal Hafta olarak adlandırılır. Paskalya'dan Pentekostes yortusuna kadar olan süre de Paskalya Dönemi olarak isimlendirilir. Hristiyan toplumlarında Paskalya kutlamaları çerçevesinde, çeşitli halk görenekleri ortaya çıkmıştır. Bunların çoğu, yeniden diriliş inancı bağlamında, Avrupa ve Orta Doğu'da doğmuş putperest bahar şenliklerinin eski tören ve simgelerinden kaynaklanır.

Sonraki
Sonraki Konu:
Paskalya Adası

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: