08/12/2009 20:17
Turunçgillerden, Akdeniz ülkelerinde yetişen bir ağaç ve bu ağacın yenilebilen meyvesi.

Özel kokulu bir yağ içeren bu meyvenin ana vatanı Çin'dir. Daha sonra başta İspanya ve tüm Akdeniz ülkelerinde, Güney Afrika ve Amerika gibi sıcak bölgelerde üretilmeye başlanmıştır. Portakalın yafa, Washington navel portakalı, ince kabuklu, karın kısmı geniş meme portakalı, valensiya gibi türleri, Türkiye'de Akdeniz bölgesinde, özellikle Antalya ve İçel'de yetiştirilmektedir.

Portakal, besin değeri yönünden zengin bir meyvedir. Önemli bir askorbit asit kaynağıdır. Özellikle C vitamini yönünden oldukça zengin olan portakal, soğuk algınlıklarında, nezle ve griplerde çok yararlıdır. Genelde kabukları soyularak yenilen portakalın suyu da kendisi kadar yaygın tüketilir. Çok sayıda keseciklerle dolu olan kabuğundan, parfüm, şeker sanayilerinde yararlanılır, serinletici içeceklerin yapımında uçucu yağları çıkarılır.

Önceki
Önceki Konu:
Porsuk Ağacı
Sonraki
Sonraki Konu:
Potansiyel Enerji

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu