(1932 Zile - ) Türk oyun ve öykü yazarı. İlk ve ortaokulu Zile'de okuduktan sonra, İstanbul'da Haydarpaşa Lisesini ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. İstanbul Belediyesi şubelerinde memurluk, Türkiye Kızılay Derneğinde Neşriyat Müdürlüğü, İstanbul Sosyal Sigortalar Kurumu Hukuk İşleri Müdürlüğünde şeflik, Milli Eğitim Basım evi ve Derleme Müdürlüğü yaptı.

İlk öyküleri Sivas'ta çıkan Hakikat gazetesinde yayımlandı. Daha sonra öyküleri İstanbul, Yol, Türk Yurdu, Türk Dili. Türk Edebiyatı dergilerinde yer aldı. Çağlayanlı Vadi adlı romanı Vatan gazetesinde tefrika edildi. Nehir roman denilebilecek bir grup romanında Malazgirt zaferinden başlanarak, Osmanlı'nın fetret devri ve İstanbul'un fethine kadar Türk tarihi konu alınırken, diğer romanlarında günümüz Türkiye'sinde yaşanan toplumsal değişim ve sonuçları işlenmiştir. Trampacılar adlı oyunu İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda sahnelenen Sepetçioğlu'nun, oyun yazarlığında en önemli başarısını gösterdiği Büyük Otmarlar, önce İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği Gençlik Tiyatrosu tarafından sahneye konuldu. Ardından Avrupa Üniversitelerarası Tiyatro Festivali'nde en iyi oyun seçildi. 1980'de Gece Vaktinde Gün Dönümü ve Karanlıkta Mum Işığı adlı kitaplarıyla Türkiye Milli Kültür Vakfı Kültür Armağanı'nı kazandı. 1994'te üstün hizmet beratı verildi. 1998'de Atatürk Dil-Tarih kurumu şeref üyeliği'ne seçildi.

Başlıca yapıtları şunlardır:

Öyküleri; Abdürezzak Efendi (1956), Menevşeler Ölmemeli (1973), oyunları; Trampacılar (1968), Büyük Otmarlar (Avrupa Üniversiteler arası Tiyatro Festivali en iyi oyun ödülü, 1968), Yer Altı ve Türeyiş (destan - oyun, 1965), Çardaklı Bakıcı (1969), Köprü (1969), Son Bloklar (1969), Her Bizansa Bir Fatih (1972), Cemali ile Sadık Çavuş'un Buğday Kamyonu (1977), destan-roman; Kilit (1971), Anahtar (1973), Kapı (1973), Konak (1974), Çatı (1974), Üçler-Yediler-Kırklar (1975), inceleme-araştırma; Hamdullah Suphi'den Seçmeler (1971), Türk Destanları ve Dede Korkut Hikâyeleri (1973), Gece Vaktinde Gün Dönümü (1978, Türkiye Milli Kültür Vakfı Armağanı), Karanlıkta Mum Işığı (1978, Türkiye Milli Kültür Vakfı Armağanı).

Sonraki
Sonraki Konu:
Ses Dili

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu