Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Kurtuluş Savaşı'na katılan kişilerin çocuklarına bakmak amacıyla, 10 Haziran 1921'de Atatürk'ün öncülüğünde kuruldu. O dönemdeki ismi "Himaye-i Etfal Cemiyeti" (Çocukları Koruma Kurumu) olan Çocuk Esirgeme Kurumu, savaş yüzünden kimsesiz kalan çocukların bakımını ve eğitimini üstlendi. Yeni kurulan TBMM, bu kurumun gelir kaynaklarına kavuşması için bazı yasal düzenlemeler gerçekleştirdi. 1935 yılında cemiyetin adı Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu olarak değiştirilmiştir. Osmanlı döneminde de benzer amaçlı kurumların varlığı bilinmektedir. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu; ekonomik ve sosyal yoksullukları nedeniyle korunma ve desteklenme gereksinimi içinde olan; çocuk, genç, yaşlı, özürlü, kişi ve ailelere gündüzlü ve yatılı kuruluşlarda hizmet götürmektedir. Çocuk Esirgeme Kurumu, çocuk sağlığıyla ilgili yayınlar yapmak, çocuk bakımına ilişkin kurslar açmak, doğum evleri kurmak, annelere ve yoksul çocuklara yardım etmek, çalışan annelerin çocukları için kreş ve bakımevleri açmak, çocuk kütüphanesi, tiyatrosu ve sineması kurmak gibi görevleri üstlenmiştir.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Türkiye'de korunmaya muhtaç çocuklara hizmet vermekten sorumlu tek kamu kuruluşudur. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunca; 0-12 yaş grubu çocuklara çocuk yuvalarında, 13-18 yaş grubu çocuklara yetiştirme yurtlarında koruma ve bakım hizmeti verilmekte ve eğitimleri sağlanmaktadır.18 yaşını bitirip hayata atılacak gençler belirli sürelerle meslek elemanları rehberliğinde gençlik evlerinde kendi başlarına yaşamakta ve bağımsız yaşama da uyum sağlamaktadırlar. Reşit olan çocuklar, 3413 sayılı Kanun kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında işe yerleştirilmektedir.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu 80 ilde İl Müdürlükleri ve bağlı kuruluşlarıyla ülkemizdeki en büyük kamu sosyal hizmet kuruluşudur. 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ile 1983 yılında kurulan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, faaliyetlerini Başbakanlığa bağlı olarak sürdürmektedir.

Önceki
Önceki Konu:
Sorumluluk
Sonraki
Sonraki Konu:
Sömürge

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: